Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Er kunnen direct 12.000 woningen geplaatst worden": nieuwe podcast Bouw Woon Leef over innovatief bouwen

20 juli 2023, 12.28 uur · Aangepast 20 juli 2023, 16.14 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Met de recente val van het kabinet is de toekomst van de bouw onzeker in Nederland. Maar er is ook een huizencrisis en klimaatverandering. Hoe bouwen we nu snel duurzame huizen? Met architect Nadia Remmerswaal reageren we op deze vraag en op de laatste Bouw Woon Leef documentaire 'Slim, Snel & Samen' over innovatie in de bouw. 

AT5 Producties

Nadia Remmerswaal is architect, docent aan de TU Delft en een zogenaamde 'disruptor' in de bouw. Zij probeert het anders te doen dan de traditionele bouw en daar is ze niet alleen in. "Ik zie steeds meer studenten voorbijkomen die niet voor een groot, gevestigd architectenbureau aan de slag willen. Maar juist een rol willen pakken met meer invloed op duurzaamheid." 

Miljoenen vierkante meters lege kantoorruimte

Want het is tijd voor verandering in de bouwwereld, bleek al in de laatste Bouw Woon Leef documentaire 'Snel, Slim & Samen'. Architect en hoogleraar Thijs Asselbergs vertelt daarin dat er veel potentie zit in het aanpassen van gebouwen naar woningen op een innovatieve manier.

Remmersmaal ziet ook kansen in het transformeren van bestaande bouw. De helft minder bouwkosten, geen uitstoot van stikstof tijdens de bouw en geen grondkosten, want het gebouw staat er al

En er staat veel leeg blijkt uit onderzoek. "Er is 2,1 miljoen m² overbodige kantoorruimte. Daarvan is 656.000m² direct herbruikbaar als woningen. Om en nabij zijn dat 12.000 woningen die je direct zou kunnen plaatsen." 

Quote

"Er is 656.000m overbodige kantoorruimte direct herbruikbaar als woningen. Om en nabij zijn dat 12.000 woningen die je direct zou kunnen plaatsen."

Nadia Remmerswaal - Architect

Niet alleen kantoren kunnen worden getransformeerd naar woningen, ook in lege kerken ziet Remmersmaal potentie voor woningbouw. "Er staan op dit moment 7000 kerken leeg en daar komen elk jaar 250 kerken bij." Het veranderen van deze kerken is geen makkelijke opgave, er komt bijvoorbeeld weinig zonlicht binnen in een kerk. Maar er zijn kansen volgens Remmerswaal. "Daar ligt de rol van de architect, om daar creatief mee om te gaan."

Quote

"Er staan op dit moment 7000 kerken leeg en daar komen elk jaar 250 kerken bij."

Nadia Remmerswaal - Architect

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, AM, Bouwend Nederland en VORM.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.