Start van hoofdcontent

Pride 2023

nl

Extra lange Pride bijna van start: straatfeesten, roze filmavonden en de botenparade

21 juli 2023, 12.41 uur · Aangepast 21 juli 2023, 13.25 uur · Door Dennis van Brouwershaven

De stad staat vanaf morgen weer in het teken van de vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn. Traditiegetrouw wordt de Pride gevierd met veel optredens, feesten, tentoonstellingen en natuurlijk de Canal Parade. Wat kun je verwachten tijdens de twee Pride-weken deze zomer? AT5 zet het voor je op een rij.

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Queer en Pride

Pride is in 2023 een week langer dan voorheen. De eerste week is de Queer Pride, met onder meer de Pride Walk en allerlei panels en bijeenkomsten. De week daarna is Pride Amsterdam, met activiteiten als de Canal Parade en straatfeesten verspreid over de gehele stad.

De Queer Pride duurt van 22 tot en met 28 juli en Pride Amsterdam is van 1 tot 6 augustus te beleven. Queer Pride en Pride Amsterdam zijn gezamenlijk Queer & Pride Amsterdam, ook wel Pride 2023 genoemd. 

Dit jaar zijn er twee organisatoren: Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam. Queer Amsterdam biedt in het Hard Rock Hotel aan het Leidseplein verschillende conferenties aan over bijvoorbeeld emancipatie in de sportwereld en belangrijke onderwerpen binnen de transgemeenschap.

Feesten

Queer Pride begint deze zaterdag onder meer met een Pride Walk van de Dam naar het Museumplein, om 13.00 uur vertrekt de stoet. Daar wacht ze het Queer Fest:  een mini-festival met optredens, marktkraampjes en eettentjes. Verschillende Queerfeesten verspreid door de gehele stad sluiten de eerste week af op vrijdag 28 juli van 22.00 uur tot in de vroege uurtjes. Waar de feesten plaatsvinden wordt later op de website van Queer Amsterdam aangekondigd, waar tevens het hele programma terug te vinden is.

Na een week vol activiteiten begint Pride op 3 augustus met het Senior Pride Concert op de Nieuwmarkt. Daar wordt door jong en oud stilgestaan bij de belangrijke bijdrages aan de community door vroegere generaties. Van 4 tot en met 6 augustus zijn er verschillende straatfeesten in de stad te bezoeken, onder meer op de Dam (MainStage), Café Reality (Reguliersdwarsstraat 129) en het Amstelveld. 

Te zien en te doen

In de laatste week van juli is er elke dag in verschillende filmhuizen een film van Queer Films te zien. De films gaan bijvoorbeeld over interseksualiteit. Deelnemende bioscopen zijn onder meer Lab111, Waterkant, Cinema de Vlugt en Kriterion. Sekswerkers verzorgen een optreden in theater Casa Rosso met voorlichting over het vak. 

Gedurende Pride Amsterdam is de tentoonstelling Like a River van antropoloog Daniel Jack Lyons te zien in Melkweg Expo. In de fotoreeks word je meegenomen naar de andere kant van de wereld en zie je het leven van trans- en queergemeenschappen in de Amazone. 

Filmliefhebbers kunnen terecht in de openluchtbioscopen tijdens de Roze filmavonden. Op 2 en 3 augustus zijn er per voorstelling 400 plekken in het Open Air Cinema op het Mercatorplein en op 4 augustus verhuist de bioscoop naar het Gershwinplein. Films beginnen om 20.00 uur.

Canal Parade

De wereldberoemde Canal Parade vertrekt op zaterdag 5 augustus om 12.00 uur vanaf het Oosterdok. Tachtig boten doen dit jaar mee, waaronder die van Amnesty International, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de gemeente en een tal van commerciële bedrijven. Het feest trekt langs de Amstel en sluit om 18.00 uur af aan het Westerdok. 

Op 6 augustus wordt de evenementenweek afgesloten op de Dam. Van 14.00 tot 23.00 uur is de Closing Party, met elders pubquizzen en dance-events.

AT5

Pride live te volgen bij AT5

Wil je niets missen van de Pride, maar kan je er zelf niet bij zijn? AT5 zendt zowel de Pride Walk als de Canal Parade live uit op televisie en de website.

Op zaterdag 22 juli vanaf 13:00 is de Pride Walk te zien en op 5 augustus vanaf 12.00 uur wordt de Canal Parade uitgezonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938