Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo wordt De Nederlandsche Bank slim gerenoveerd

27 juli 2023, 13.00 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

De Nederlandsche Bank, een opvallend gebouw in de stad, wordt gerenoveerd. Architect Arne Lijbers vertelt over de verschillende slimme technieken die zijn ingezet bij het project.

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein wordt gerenoveerd. Een deel van het gebouw zal worden opengesteld voor publiek.

Bij de renovatie van de DNB worden verschillende duurzame technieken toegepast. Zo wordt er CO₂ geïnjecteerd in het beton zodat het geen CO₂ meer kan uitstoten. Daarnaast wordt er in het plafond hout gebruikt van gekapte Amsterdamse populieren. 

Ook gaat het gebouw 80% minder C02 uitstoten en energie verbruiken. Dan komt onder andere door middel van warmte-koudeopslag en zonnepanelen op het dak. Verder zitten er vensterkasten in het gebouw. Lijbers legt uit hoe deze werken.

Quote

"In het gebouw hoef je niet te koelen. En koelen vraagt veel meer energie dan opwarmen."

Arne Lijbers - Architect

"Een vensterkast is een dubbel raam met enkel glas aan de buitenkant. Daarbinnen de buitenzonnewering zodat de warmte buiten wordt opgevangen en geventileerd. Binnen het gebouw zijn dan de te openen delen, zodat je binnen de ramen kan openen."

Zo'n vensterkast heeft het grote voordeel dat de warmte buiten wordt gehouden. "Daardoor hoef je binnen niet te koelen. Want koelen vraagt veel meer energie dan opwarmen."

De Vensterkast

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.