Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgelegd: Wat is parametrisch ontwerpen?

3 augustus 2023, 11.00 uur · Aangepast 3 augustus 2023, 14.21 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Het begrip parametrisch ontwerpen wordt vaak gebruikt in de bouw als het gaat over ‘slim bouwen’. Maar wat betekent het eigenlijk en wat kan je er allemaal mee doen? Thijs van de Straat, van een Amsterdams architectenbureau, legt het uit.

Parametrisch ontwerpen is onderdeel van slim en innovatief bouwen. Bij parametrisch ontwerp worden de variabelen, ofwel alle bouwelementen, in de computer verwerkt. Als een variabele verandert, bijvoorbeeld groter wordt, heeft dat invloed op het hele ontwerp. De computer past die verandering aan en maakt zo razendsnel een nieuwe tekening.

Een voorbeeld van een ontwerp gemaakt met deze techniek is 'The Mall of The Netherlands". Binnenin het gebouw is een deel van het plafond gemaakt van duizenden houten latten. Als de architecten een lat bijvoorbeeld groter, of kleiner zou willen maken, zou dit vroeger enorm veel werk zijn. Maar door het middel van parametrisch ontwerp kan de computer de tekening meteen aanpassen.

Quote

"Parametrisch ontwerp stelt ons in staat om gebouwen te maken die we vroeger simpelweg niet konden maken."

Thijs van de Straat - MVSA Architects

Er kan niet alleen sneller gewerkt worden, maar er kunnen door middel van parametrisch ontwerp ook unieke, nieuwe gebouwen worden gemaakt. "Parametrisch ontwerp stelt ons in staat om gebouwen te maken die vroeger simpelweg niet konden maken," vertelt Van de Straat. 

Het atrium van de Universiteitsbibliotheek - MVSA Architects

De innovatieve bouwtechniek geeft meer ruimte en vrijheid om ingewikkelde en complexe bouwvormen te ontwerpen en uit te voeren, volgens Van de Straat. Zoals de nieuwe bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Waarvoor een bijzonder atrium met glazen dak en een trappenstelsel is gemaakt met behulp van parametrisch ontwerp.

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.