Start van hoofdcontent

Stad

nl

Deze grote zeilschepen zijn nu te bewonderen bij het Scheepvaartmuseum

10 augustus 2023, 20.53 uur · Aangepast 10 augustus 2023, 21.22 uur · Door Jesler Bos

Meerdere internationale tallships zijn deze week te zien aan de steiger van het Scheepvaartmuseum, waaronder twee Spaanse replica's uit de 16e eeuw: "Je verplaatst je echt in een wereld van 500 jaar geleden."

AT5

Hoewel de Spaanse schepen dus niet echt uit de 16e eeuw komen, zijn het volgens curator Diederick Wildeman wel speciale exemplaren: "Het is bijzonder omdat dergelijke schepen over de wereld hebben gevaren. Het zijn de eerste schepen die buiten het Europese continent hebben gevaren. Het is een reconstructie, maar we kunnen hiermee aan de mensen tonen hoe zo'n schip eruit zag", vertelt Wildeman. 

De boten varen nog steeds over zee met gasten en een vaste bemanning. Net als het oudste 'echte' schip aan de steiger: 'De Pascual Flores'. Dat schip is gebouwd in 1917, heeft meer dan 400 m² zeiloppervlak en vervoerde vroeger zout en fruit tussen Afrika en Europa.

Toch gaat dat varen vandaag de dag niet altijd meer zoals vroeger. "Alle schepen varen nog maar hebben wel een motortje, om niet meer geheel afhankelijk te hoeven zijn van windrichtingen en de windkracht", aldus Wildeman. 

Ook het schip 'De Stad Amsterdam' is onderdeel van de vloot. De oude bekende is traditiegetrouw elke zomer bij het museum te zien. Toch moeten gasten zich volgens Wildeman niet alleen focussen op de grotere schepen. Zijn eigen favoriet is namelijk de kleinste van het stel, de 'Ketch Gipsy Moth IV'. De tweemaster is zestien meter lang en werd als allereerste zeiljacht ter wereld ontworpen voor het maken van soloraces rond de wereld. 

Alle schepen zijn tenminste tot en met 13 augustus te bezichtigen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938