Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Festival Circusbende bestaat vijf jaar: "We dromen ervan om naar meer stadsdelen te gaan"

20 augustus 2023, 12.30 uur · Aangepast 20 augustus 2023, 12.56 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het begon vijf jaar terug als een klein, alternatief circusfestival op het NDSM-terrein in Noord. Heel groot is het nog steeds niet maar de Circusbende doet naast Noord nu al voor de derde keer ook West aan. En organisatoren Do en Chiva willen nu ook de rest van de stad veroveren. 

Het is een gezellige bende in het Erasmuspark. Op het gras staat een gigantische circustent en er zijn ook meerdere buitenpodia. Het thema dit jaar is wind. De vier podia hebben de namen Code Geel, Groen, Oranje en Rood. Het idee om een circusfestival te organiseren kwam vijf jaar geleden.

"Eigenlijk best wel spontaan", zegt mede-oprichter Chiva Bons. "Do belde en zei: 'zullen we een Frans circus neerzetten?' Ik zei 'ja, is goed'." Do Verschragen: "In Noord-Holland waren we de eersten die echt met een groot circus in de publieke ruimte begonnen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding:  

De artiesten die op het festival staan komen overal vandaan. Bons: "We reizen naar allemaal plekken en daar zien we heel veel circus. Als het klikt en als we het mooi vinden, dan nodigen we ze uit om te komen spelen."

Het Circusbende Festival in het Erasmuspark zit er na vandaag weer op, maar is vanaf 31 augustus te bezoeken op de plek waar het vijf jaar terug begon: het NDSM-terrein. En als het aan de oprichters ligt kan heel Amsterdam in de toekomst niet meer om Circusbende heen.

Bons: "We dromen ervan om naar meer stadsdelen te gaan. Om bijvoorbeeld één voorstelling in een wijk te zetten. Om echt meer de verbinding met buurten aan te gaan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938