Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Palen tegen sluipverkeer in westelijke grachtengordel moeten er vanaf oktober komen

25 augustus 2023, 11.42 uur · Aangepast 25 augustus 2023, 13.46 uur · Door Maarten Westerduin

Automobilisten moeten er vanaf oktober rekening mee houden dat ze niet meer van de ene naar de andere buurt binnen de westelijke grachtengordel kunnen rijden. De gemeente streeft ernaar om vanaf dan de eerste palen uit het zogenoemde 'palenplan' in de binnenstad aan te leggen.

Het palenplan werd in maart al door stadsdeel Centrum aangekondigd. De palen moeten de sluiproutes die nu in het gebied zijn ontstaan aan banden leggen. Veel autoverkeer zoekt op dit moment via de grachten een snellere route dan hoofdroutes als de Nieuwezijds Voorburgwal en Marnixstraat, die daarvoor bestemd zijn.

Tijdelijk

In juli besloot het stadsdeel het plan in de vorm van een proef van maximaal een jaar uit te voeren. Voorlopig gaat het dus om een tijdelijke maatregel. In de tijd dat de palen er staan, wordt onderzocht hoe het verkeer in de stad op de aanpassingen reageert en wat de effecten voor de leefbaarheid in de omgeving zijn.

"Tijdens de pilot vragen we buurtbewoners naar hun ervaringen", aldus de gemeentewoordvoerder. "We verspreiden hiervoor tweetalige flyers en er is elke maand een digitaal en een fysiek spreekuur. Ook worden buurtgenoten uitgenodigd om deel te nemen aan een panel waar iedereen ervaringen kan delen."

'Strategisch'

De palen worden geplaatst op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht. Volgens het stadsdeel zijn het 'strategische' plekken die verkeersoverlast in de westelijke grachtengordel, de noordelijke Jordaan en Haarlemmerbuurt moeten tegengaan. Bestemmingsverkeer kan nog wel de buurten in- en uitrijden.

AT5

In bijna alle gevallen gaat het om vaste (uitneembare) palen, met uitzondering van één verzinkbare paal die de kade van de Keizersgracht met de Haarlemmerbuurt verbindt. Daarmee is het voor automobilisten niet meer mogelijk om binnen de westelijke grachtengordel van de ene naar de andere buurt te rijden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938