Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

A10 Zuid richting Schiphol twee weekenden dicht: ''Spannend, eerste keer dat we dit deel afsluiten''

3 september 2023, 16.10 uur · Aangepast 3 september 2023, 16.33 uur · Door Korine Geerdink / AT5 Producties

Er komen weer grootschalige werkzaamheden aan bij station Zuid. En dat betekent een afsluiting van de A10 Zuid in het weekend van 8 tot 11 en van 22 tot 25 september. Dit keer gaat het om de weg richting Schiphol, de binnenring. In Het Verkeer legt verkeersmanager Niels van Brink uit waarom dit spannende weekenden zijn.

AT5

Quote

''Extra reistijd kan oplopen tot een uur''

Niels van den Brink - Verkeersmanager

''Dit zijn wel spannende weekenden voor ons. Dit is de eerste keer dat we zo grootschalig de A10 richting Schiphol afsluiten'', begint Van den Brink zijn verhaal. ''En dat betekent dat we tijdens deze weekenden goed gaan kijken waar er nog extra maatregelen nodig zijn om de bereikbaarheid van Amsterdam en regio goed te houden.''

Maar dat neemt niet weg dat reizigers rekening moeten houden met extra reistijd. Vanaf knooppunt Amstel wordt al het verkeer omgeleid via de A9 of de A10 Noord. ''De extra reistijd kan oplopen tot een uur'', aldus Van den Brink.

Bouwterrein - AT5

Vernieuwing station Zuid

Dat de A10 Zuid dichtgaat is vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Zuid. Het station wordt vernieuwd om meer ruimte te maken voor reizigers. Daarom wordt de bestaande Minervapassage verbreed en verhoogd en komt er aan de zuidkant een geheel nieuwe passage, ook wel de Brittenpassage genoemd. De werkzaamheden aan het station maken deel uit van het project Zuidasdok, waarbij ook de A10 Zuid wordt verbreed en onder de grond gaat. 

In de weekenden van de wegafsluiting worden er damwanden geplaatst voor beide passages. ''In totaal gaat het om zo'n driehonderd damwanden'', vertelt projectleider Rogier Licht. Om die te kunnen plaatsen moeten er hijskranen op de A10 worden gezet, vandaar dat de weg dichtgaat.

Ook reizigers van het openbaar vervoer krijgen te maken met hinder. "Tijdens de werkzaamheden is er een metrospoor buitendienst, dus rijden er minder metro's. En vanwege de hijswerkzaamheden zal de stationspassage af en toe worden afgesloten", laat van den Brink weten. 

Artist impression Brittenpassage - AT5

De eerste weekendafsluiting in september start op vrijdagavond 8 september om 22:00 uur en eindigt voor de ochtendspits op maandag 11 september om 5:00 uur.

De tweede weekendafsluiting start op vrijdagavond 22 september om 22:00 uur en eindigt op maandagochtend 25 september om 5:00 uur. 

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam