Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buitenbaden passen openingstijden aan nu het plotseling mooi weer is

5 september 2023, 14.11 uur · Aangepast 6 september 2023, 10.36 uur · Door AT5

Deze week is het mooi weer en daarom heeft de gemeente de openingstijden van de buitenzwembaden aangepast. Eerder vandaag schreven we dat er in Amsterdam meerdere zwembaden dicht zijn door het einde van de zomervakantie. Vandaag laat de gemeente weten dat de openingstijden bij de meeste zwembaden alsnog verruimd zijn.

Dat de zwembaden afhankelijk minder vaak open zouden zijn, heeft met het begin van het nieuwe schooljaar - en dus ook de zwemlessen - te maken. Voor die zwemlessen is gediplomeerd personeel nodig, die weer niet ingezet kan worden om op buiten toezicht te houden.

Het Noorderparkbad in Noord en het Brediusbad in West moesten het afgelopen weekend daarin toch het buiten zwemseizoen beëindigen.

Het Brediusbad is ook komend weekend dicht, maar in het Noorderparkbad kun je komend weekend wel zwemmen. Zaterdag en zondag zijn alle baden tussen 10.30 uur en 16.00 uur open. Tussen woensdag en vrijdag is een deel van de zwembaden geopend.

In West kun je woensdagmiddag wel naar het Mercatorbad. Hier is het buitenbad tussen 14.00 en 18.00 uur open. Voorlopig blijft het daarbij, maar mogelijk gaat het buitengedeelte ook daarna nog een keer open. Het Mercatorbad adviseert bezoekers daarom om voorlopig de website in de gaten te houden.

Ook in het De Mirandabad in Zuid, het Flevoparkbad in Oost en het Sloterparkbad in Nieuw-West zijn deze week extra vaak open, in deze zwembaden kun je tot 10 september buiten zwemmen.

Overzicht van buitenzwembaden die deze week vaker open zijn

De Mirandabad in Zuid  (6 t/m 10 september)
Maandag tot en met vrijdag:

  • Van 7.00 tot 10.00 uur banenzwemmen (tot 15 september)
  • Van 10.00 tot 17.30 uur recreatiezwemmen

Zaterdag en zondag:

  • Van 10.00 tot 17.30 uur recreatiezwemmen

Flevoparkbad in Oost (6 t/m 10 september)

  • Woensdag van 13.00 tot 17.30 uur
  • Zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur

Noorderparkbad in Noord (6 t/m 10 september)
Woensdag, donderdag en vrijdag:

  • Van 9.00 tot 14.00 uur banenzwemmen, 25 meterbad binnen is dicht.
  • Van 12.00 tot 14.00 uur recreatiezwemmen ondiepe bad
  • Van 14.00 tot 17.30 uur: alle baden open 

Zaterdag en zondag open van 10.30 tot 16.00 uur.

Sloterparkbad in Nieuw-West (6 t/m 10 september)

  • Woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur
  • Zondag van 10.00 tot 16.00 uur

Mercatorbad in West (6 september)

  • Van 14.00 tot 18.00 uur

In het Amstelbad in Ouderkerk aan de Amstel is het tot 15 september mogelijk om buiten te zwemmen. Aanstaande weekend is het alleen 'snipperweekend'. Daarom is het zwembad zaterdag en zondag gesloten. In Amstelveen kun je nog zwemmen bij stadsstrand Poel's Up, in De Poel, een stuk water tegen het Amsterdamse Bos aan.

Wil je alleen pootje baden of met kinderen verkoeling zoeken, dan kan dat in het Amsterdamse Bos bij het grote en het kleine pierenbad. Ook alle vijftien gemeentelijke peuterbadjes, bijvoorbeeld in het Oosterpark, Westerpark en Vondelpark, zijn tot 18.00 uur open deze week.

Onderstaande kaart toont de pierenbadjes, buitenbaden, officiële buitenzwemlocaties en binnenbaden in Amsterdam.

In Amstelveen zijn de zonneweide en het peuterbad buiten van zwembad De Meerkamp nog open.

Open water

En dan zijn er natuurlijk nog de officiële en onofficiële plekken waar je kunt zwemmen in open water. Op de officiële plekken controleert de gemeente de waterkwaliteit. De plekken - Diemerpark, IJburg, Gaasperplas, Strand de Hoge Dijk bij Abcoude, het Amsterdamse Bos en de zwemsteiger aan de oostkant van de Nieuwe Meer - zijn als veilig gemarkeerd. 

Bij de noordoever van de Nieuwe Meer en bij de Ouderkerkerkerplas wordt nu gewaarschuwd voor blauwalg. Het water van de Sloterplas is sinds begin dit jaar geen officiële zwemlocatie meer, omdat er veel poepbacterie en blauwalg werd gevonden.

In het centrum zijn ook plekken waar je, hoewel niet gecontroleerd door de gemeente, kunt zwemmen. Denk aan het Marineterrein, in de Amstel voor café Hesp en verderop in de bocht bij Park Somerlust (ook geschikt voor kinderen). In Noord kun je in het IJmeer zwemmen aan de Durgerdammerdijk in Durgerdam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938