Start van hoofdcontent

Amstelveen

nl

Kunstliefhebbers smeken gemeenteraad Amstelveen om Cobra Museum te redden

6 september 2023, 22.06 uur · Door Celine Sulsters & Sophia Peereboom

Kunstliefhebbers uit Amstelveen en omstreken hebben vanavond in het Amstelveense raadhuis een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor het voortbestaan van het Cobra Museum. Ze smeekten de aanwezige raadsleden de subsidie voor het museum niet stop te zetten. 

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Als de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 1,2 miljoen euro stopt, zal het museum naar alle waarschijnlijkheid failliet gaan. Het museum zit financieel gezien al jaren in zwaar weer, maar twee weken geleden werd duidelijk dat de situatie nog veel erger is dan aanvankelijk gedacht werd.

Gisteren stelde het college van Amstelveen daarom aan de gemeenteraad voor om het museum geen subsidie meer te geven: "Gelet op de verliezen en de toenemende schuldenlast vinden wij het niet meer verantwoord het museum financieel te ondersteunen."

'Tapijthal?'

Maar de mensen die het museum een warm hart toedragen, laten het daar niet bij zitten. Bekend acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé trapte vanavond af met een noodkreet in een ingesproken videoboodschap: "Het Cobra is het hart van Amstelveen, wat zal er gebeuren als je het weghaalt? Wordt het een tapijthal? Hoe zien jullie dat voor je?"

Volgens Krabbé is het Cobra Museum in Amstelveen er een met internationale allure. "Er hangen internationale meesterwerken. Wie heeft dat op dit moment? Niemand, behalve het Cobra Museum." Hij benadrukte de belangrijke taak die de gemeente heeft in het voortbestaan van de culturele instelling. En 'natuurlijk' begrijpt ook Krabbé dat voor niets de zon opgaat en geld rol van betekenis speelt, maar dit kan volgens hem niet de reden zijn dat het museum 'wordt weggegooid'. 

NH Nieuws

Voormalig VVD-wethouder Piet van der Heuvel noemde het vraagstuk dat voorligt een 'historisch besluit voor Amstelveen.' Dat onderstreepte ook vrijwilliger in het museum Daniëlle de Kluijver, die de maatschappelijke functie van de culturele instelling benadrukte. 

'Onmeetbaar'

Museumdirecteur Stefan van Raay sloot zich daar vervolgens bij aan. Hij memoreerde aan de 'onmeetbaarheid' van het museum: "Na de coronaperiode stond er meteen een rij. Wij waren overweldigd door die emotionele blijdschap." 

De publieksonderzoeken van de laatste jaren laten volgens hem zien hoezeer het publiek het Cobra Museum waardeert. "De nationale en internationale waardering voor het Cobra en het team is groot, maar onmeetbaar."

Petitie

Museumdirecteur Van Raay benadrukte ook dat de kunst die in het museum hangt niets meer waard zal zijn als het in een loods stof staat te vangen. "Kunst ontroert, troost, daagt uit, verrast en brengt plezier, maar kunst zonder mensen leeft niet meer." Het museum is vanavond een petitie gestart om de deuren open te houden. Die is in een paar uur tijd al meer dan 500 keer ondertekend. Of dat zin heeft, zal volgende week woensdag blijken. Dan neemt de Amstelveense gemeenteraad een definitief besluit over de toekomst van het Cobra Museum.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938