Start van hoofdcontent

Stad

nl

NRC: 'Langdurig grensoverschrijdend gedrag bij theaterhuis Likeminds in Noord'

7 september 2023, 12.52 uur · Aangepast 7 september 2023, 14.29 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Bij theaterhuis Likeminds aan het Gedempte Hamerkanaal in Noord is jarenlang sprake geweest van grensoverschrijdend gedrag van directeur Jarrod Francisco. Verschillende theatermakers zeggen daarom te zijn vertrokken. Dat schrijft NRC na eigen onderzoek. Ook zou de financiële verslaglegging van Likeminds grote gebreken vertonen. NRC laat weten 25 mensen te hebben gesproken, onder wie 16 medewerkers en oud-medewerkers. 

Aanleiding voor het verhaal is een onderzoek van Bureau Bezemer & Schubad dat in mei een inventarisatieonderzoek heeft gedaan naar de sociale veiligheid bij Likeminds. Dit na een klacht van een oud-artistiek leider over het gedrag van de directeur. 

In de samenvatting van het rapport wordt gerept van 'verbale agressie, intense en directe vormen van communicatie', 'als homofoob ervaren opmerkingen', 'ongewenste seksueel getinte grappen' en 'liefdesrelaties' die zorgen voor onduidelijkheid in de verhoudingen. Daarbij wordt er gesproken over 'misbruik van positie, voorttrekken en het zich hierdoor achtergesteld voelen'. 

'Altijd aan het vissen naar seks'

Oud-medewerkers vertellen dat de directeur zeker twee langdurige relaties heeft gehad op de werkvloer. Die relaties zorgden voor onrust bij andere makers en medewerkers. Een oud-medewerker, die vier jaar op kantoor werkte, zegt in de krant: "Zodra je ontdekt dat Jarrod een relatie met een maker heeft, begrijp je ineens de douceurtjes die die persoon krijgt: een hoger productie- en reisbudget, etentjes, een werkverblijf in het buitenland.” Twee andere oud-medewerkers bevestigen dit.

Dat het niet alleen bij relaties op de werkvloer bleef, vertellen andere vrouwen die er hebben gewerkt. "Francisco seksualiseert elke professionele relatie. Hij flirt met me, gaf me een tik op mijn billen", vertelt een oud-medewerker in de krant. Een ander laat weten dat hij "altijd aan het vissen was naar seks". 

Theaterhuis Likeminds

Likeminds is in 2002 opgericht en wordt door NRC een pionierende instelling genoemd die inclusie en diversiteit uitdraagt in een periode waarin dat nog niet vanzelfsprekend was.

Over hoe Likeminds is ontstaan schrijft NRC het volgende: in de Bijlmermeer zijn aan het eind van de twintigste eeuw amper officiële culturele instellingen. Het is jongerenwerker Jarrod Francisco die jongeren in deze buurt, die kampt met veel problemen en een slechte reputatie, een toekomst wil geven, ze hun talent en creativiteit laten ontdekken, en dan zien hoe ze gaan vliegen. Dat doet hij met verve.

"Likeminds ging over jongens en meisjes die niet geschoold waren in performance en theater, maar wel talent hadden”, herinnert een oud-theaterdirecteur zich. En voor talent heeft Francisco oog. 

Subsidiegevers reageren enthousiast. De onderwerpen die de jonge, vaak ongeschoolde makers aan de orde stellen gaan over belangrijke maatschappelijke kwesties: vrouwenongelijkheid, seksueel geweld, racisme, opgroeien in twee culturen en onrecht.

Likeminds ontvangt volgens NRC jaarlijks 1,4 miljoen euro subsidie, waarvan bijna 440.000 euro van de gemeente Amsterdam. Het eigen vermogen van de stichting groeit van een kleine 185.000 euro in 2017 naar ruim 713.000 euro eind 2022. In februari van dit jaar krijgt Likeminds bovendien een bedrag van 700.000 euro van de Vriendenloterij, meldt NRC.

Naast seksueel grensoverschrijdend gedrag zou er zijn gesjoemeld met de jaarcijfers en wordt de cao niet nageleefd. Zo zouden oud-medewerkers zwaar zijn onderbetaald, terwijl er dus geen gebrek was aan geld en de directeur ook behoorlijk veel geld verdiende. 

NRC heeft Jarrod Francisco tevergeefs om een reactie gevraagd. Het hele artikel is hier te lezen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938