Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bodemonderzoek Bijlmerramp uitgesteld tot na de herdenking

11 september 2023, 13.04 uur · Aangepast 11 september 2023, 14.05 uur · Door AT5

De geplande bodemonderzoek op de plek van de Bijlmerramp wordt uitgesteld tot na de herdenking op 4 oktober, laat een woordvoerder van wethouder Van Dantzig (woningbouw) weten. Dit wordt gedaan om de herdenking van de ramp "in alle rust en waardigheid te laten plaatsvinden." 

De woordvoerder laat weten dat het besluit is genomen op advies van de gebiedsmanager. Ook is er meer tijd nodig is om de buurt te informeren over het onderzoek. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen schrikken. 

Het onderzoek zou eigenlijk 12, 13 en 20 september moeten plaatsvinden. Er zouden dan kleine proefboringen worden gedaan in de grond. De gemeente wil het onderzoek laten uitvoeren omdat tijdens de bluswerkzaamheden na de vliegtuigcrash PFOS werd gebruikt in het blusschuim. Die stof is sinds 2009 verboden, omdat is vastgesteld dat PFOS schadelijk is voor mens en milieu. 

Een onafhankelijk onderzoeksbureau onderzoekt daarom of er te veel PFOS in de grond rond de rampplek zit en of er - en zo ja welke – maatregelen er nodig zijn. De GGD zegt dat er geen direct gevaar voor mensen is. Mensen zouden niet zomaar met PFOS in aanraking komen omdat het onder de grasmat zit. "Toch willen wij overal in de stad zo min mogelijk PFOS in de grond. Daarom doen we extra onderzoek", aldus de gemeente.

PFAS

PFOS valt onder de groep per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Het kan schadelijk zijn voor je  immuunsysteem, problemen tijdens de zwangerschap veroorzaken en ook is er een verhoogd risico op kanker. PFOS wordt net als PFAS niet afgebroken door het lichaam. Hoe meer je van deze stoffen binnenkrijgt, des te verder het niveau van deze schadelijke stoffen in je lichaam ophoopt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938