Start van hoofdcontent

Stad

nl

Explosieven-expert pleit voor strafbaarstelling cobra's onder Wet Wapens en Munitie: "Zijn gewoon wapens"

11 september 2023, 20.00 uur · Aangepast 13 december 2023, 14.28 uur · Door Ronald Olsthoorn

Als het aan explosieven-expert Ad van Riel ligt wordt zwaar vuurwerk, en zeker illegaal knalvuurwerk, snel strafbaar gesteld onder de Wet Wapens en Munitie. "Als het zo doorgaat kun je wachten op slachtoffers."

"Er zit 200 gram flitspoeder in", zegt Van Riel met een Cobra in zijn hand. "En die 200 gram flitspoeder doet meer dan een handgranaat."

AT5 ging langs bij het bedrijf van de bommendeskundige in Brabant nu de explosiegolf in de stad maar aanhoudt. Deel van het probleem volgens Van Riel, de onderschatting van de kracht van vuurwerk, zeker als je die ook nog gaat 'koppelen'. "We noemen het allemaal 'consumentenvuurwerk', 'knalvuurwerk' en  'siervuurwerk'. Maar nee, het zijn gewoon explosieven."

De opsporingsprioriteit en de pakkans moet dus omhoog, volgens Van Riel. Goed begin zou zijn als illegaal knalvuurwerk strafbaar wordt gesteld onder de Wet Wapens en Munitie: "Dan kunnen rechters ook hogere straffen opleggen."

Verder pleit Van Riel ervoor om de verkoopketen van vuurwerk te 'sluiten': "Dus je moet zorgen dat het registreren ook van vuurwerk net zo verloopt als bij munitie en zorgen dat dat niet in het illegale circuit kan komen. Dus dat betekent dat bij de producent al aangegeven moet zijn aan wie ze spullen leveren. Er hoort een soort eindverklaring bij de levering steeds te zitten." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938