Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerdere agenten lichtgewond tijdens 'grimmige situatie' voorgaand aan Ajax - Marseille

22 september 2023, 16.39 uur · Aangepast 22 september 2023, 18.12 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Zeven agenten zijn gisteravond (licht)gewond geraakt toen het onrustig werd rond de Johan Cruijff Arena. Daar vond even later de wedstrijd Ajax - Marseille plaats. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten. 

Er was veel politie op de been, onder meer vanwege de slechte reputatie van de supporters van de Franse voetbalclub. Een groot deel van de Marseille-supporters verzamelde zich in de ochtend en middag op de Dam. Volgens de politie verliep dat 'beheersbaar en ordelijk'. Wel werden er zes aanhoudingen verricht voor het bezit van slag- en steekwapens en nog eens zes voor het overtreden van de algemene plaatselijke verordening. 

Zwaar vuurwerk

Aan de zuidkant van de Arena wilde de mobiele eenheid een groep Ajax-supporters tegenhouden, omdat zij mogelijk richting Marseille-fans zouden gaan. Op beelden die gisteren gemaakt werden is te zien dat ME'ers daarna bekogeld werden met stoelen. De politie laat vandaag weten dat er daar ook met zwaar vuurwerk is gegooid. 

Aan de noordzijde greep de ME ook in. "Tijdens deze korte grimmige fase lopen meerdere collega’s verwondingen op, zoals brandwonden en gehoorschade", schrijft de politie. "Een andere politieman wordt in het gezicht geslagen." ME'ers met politiehonden hielden Ajax-supporters daarna op afstand.

"Alle politiemensen hebben hun dienst afgemaakt waarna voor hen verdere passende medische en mentale nazorg is geregeld", meldt de politie. "Door de agenten is aangifte gedaan en de recherche doet onderzoek." De politie zegt geen enkele vorm van fysiek of verbaal geweld tegen haar eigen personeel te accepteren en 'alles op alles te zetten' om de verantwoordelijken op te sporen. Getuigen wordt gevraagd beeldmateriaal te sturen.

Burgemeester Halsema schrijft op Instagram dat ze het gedrag 'van een kleine groep supporters' onacceptabel vindt. "En het bederft de sfeer voor de rest. Het is schandalig dat er geweld tegen onze politieagenten wordt gebruikt terwijl ze hun werk doen en zich inzetten voor onze veiligheid. Hun werk verdient ons respect en onze steun."

Oorzaak onduidelijk

Op Twitter verschenen gisteravond video's waarbij geschreven werd dat Ajax-supporters fans van Marseille aanvielen bij de noordzijde en daarnaast ook dat Ajax-supporters een aanhouding door agenten in burger voorkwamen. Een woordvoerder van de politie kan niet vertellen wat bij de noordzijde precies de oorzaak was dat het grimmig werd. Hij zegt wel dat het al snel rustig werd en dat daaruit blijkt dat het politieoptreden gewerkt heeft. In totaal werden er gisteren twintig aanhoudingen verricht

Het grootste deel van de Marseillefans werd door de politie begeleid vanaf de Dam naar station Strandvliet, waar ze een eigen ingang hadden die met hekken afgeschermd is. Toch liepen er ook geregeld groepjes Marseille-supporters tussen de fans van Ajax. Deze Franse fans wisten niet waar hun eigen ingang was en vroegen dat vaak aan agenten, waarna ze om moesten lopen om daar alsnog te komen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938