Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van 'belachelijk' tot 'het is niet anders': Noorderlingen over einde aan gratis parkeren

27 september 2023, 20.00 uur · Aangepast 27 september 2023, 20.10 uur · Door Flip Linssen

Inwoners van Noord reageren wisselend op het nieuws dat vanaf 2026 in bijna heel het stadsdeel moet worden betaald voor parkeren. Waar de een blij is dat de drukte afneemt van mensen die hun auto daar parkeren en met ander vervoer doorgaan naar het centrum, zijn er ook mensen het geheel oneens met de regel: "Doe gewoon niet zo moeilijk en maak alles gratis."

AT5

Waar nu gratis geparkeerd kan worden in Noord, moet straks minimaal 1,60 euro worden betaald. Dat liet verkeerswethouder Melanie van der Horst deze week weten aan de gemeenteraad. En die meer dan anderhalve euro, in Schellingwoude zelfs 2,80 euro, wekt veel frustratie op bij Noorderlingen: "Het is vreselijk. Wij hebben hier nooit hoeven betalen, waarom nu dan ineens wel."

Maar naast die negatieve reacties, snappen veel inwoners het plan ook. "Het is onvermijdelijk volgens mij", vertelt een man uit Schellingwoude. Er wordt al jaren veel gebruik gemaakt van het gratis parkeerbeleid in het stadsdeel: "Mensen zetten hun auto hier neer", begint een vrouw die het al met veel buren over het nieuws heeft gehad. "En dan gaan ze met de fiets bijvoorbeeld naar het centrum. Want ja, daar is het niet betaald en dus zijn ze op deze manier voordeliger uit." Haar vriendin valt haar bij: "En zo staan wij altijd wel drie straten verder weg."

Visite of geen visite

Waar bewoners een vergunning kunnen krijgen, die van omgerekend 3 euro per maand zal stijgen naar omgerekend 6 euro per maand, moeten de bezoekers gewoon per uur gaan betalen. "Ik woon niet in de stad, maar ik werk hier wel in mijn winkel", vertelt een winkelier van een tweedehands-winkel. Ze ziet naast haar eigen kosten, ook de kosten van haar klanten stijgen: "Mensen zijn hier vaak wel een tijdje, en dat brengt straks dan misschien wel minder klanten", vreest ze.

Ook familie en vrienden moeten betalen wanneer ze op bezoek komen, al dan niet met een bezoekersregeling: "En mijn familie komt van ver weg, openbaar vervoer is voor hen gewoon niet goed mogelijk." Een man uit Schellingwoude ziet het ergste gebeuren: "Of mijn bezoek dan nog langskomt? Dat is aan die mensen zelf. Ik ga ook niet meer op visite in het centrum, dat is zó duur."

Verschuiving

De winkelier ziet nog een probleem: "Dit verschuift het probleem alleen maar. Zo komt er een plek buiten Noord waar men heengaat, zo los je dat parkeerprobleem echt niet op. Een man die dagelijks door Schellingwoude fietst vindt dat juist prima: "Het probleem verschuiven doe je toch wel. En de natuur hier heeft het nodig dat er minder wordt geparkeerd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938