Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil betaald parkeren in bijna heel Noord, ook vergunningen twee keer zo duur

26 september 2023, 16.45 uur · Door Bas Velzel

Als het aan het college ligt moeten automobilisten in heel stadsdeel Noord, met uitzondering van de dorpen in landelijk Noord en de Noorder-IJplas, straks betaald gaan parkeren. Ook wil de gemeente de parkeervergunningstarieven verhogen, naar de prijzen die in Zuidoost worden gehanteerd. Dat zou zorgen voor een verdubbeling van de huidige kosten.  

AT5

Dat schrijft verkeerswethouder Melanie van der Horst in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente kiest er voor om in het gehele stadsdeel parkeerkosten te heffen vanwege 'parkeeroverlast'. Automobilisten zouden hun auto veel in Noord zetten vanwege het gratis parkeren en autobezitters van buurten in het stadsdeel waar wel parkeergeld wordt geheven doen dat ook. "Het dagelijks bestuur van het stadsdeel heeft het college geadviseerd om in het hele gebied binnen de ring betaald parkeren in te voeren."

Langer betalen

De gemeente luistert naar het advies en tovert het stadsdeel zo goed als volledig om tot betaald parkeren. Ook de Durgerdammerdijk, tot aan de bebouwde kom van Durgerdam, en de parkeerplaatsen van de sportvelden bij de ring moeten straks betaald parkeren worden. In bijna alle gebieden gaat het tarief 1,60 euro per uur worden, alleen bij Schellingwoude worden de kosten 2,80 per uur. 

Daarnaast worden de tijden dat er moet worden betaald rondom het Buikslotermeerplein verruimd. Ook daar ga je op maandag tot en met zaterdag vanaf 09.00 uur betalen voor je parkeergeld, en moet er geld in de betaalautomaat tot 19.00 uur. Op zondag wordt er ook betaald parkeren ingesteld, dat is nu nog niet zo. "Deze aanpassing heeft als voordeel dat bezoekers op zaterdagochtend en zondag worden gestimuleerd om in de directe omgeving van het winkelcentrum te parkeren in plaats van in de omliggende woonwijken."

Het plan voor het uitbreiden van het betaald parkeren in Noord - Gemeente Amsterdam

Kosten parkeervergunning verdubbeld

De kosten die Noordelingen nu betalen voor hun parkeervergunningen gaan ook nog eens flink stijgen. Het vergunningstarief wordt ongeveer 35 euro per zes maanden, omgerekend zo'n 6 euro per maand. Nu zijn die kosten nog niet eens 3 euro per maand. De gemeente verhoogt de tarieven om deze gelijk te trekken met de tarieven in Zuidoost. "Zo zijn de kosten voor de parkeervergunning meer in balans met de bijdrage die in
vergelijkbare gebieden aan de autobezitter gevraagd wordt." 

Ook bij Sloterdijk

Niet alleen in Noord wil de gemeente betaald parkeren invoeren. Ook bij Sloterdijk Poort, Sloterdijk De Heining en de Bretten-Oost ziet de gemeente het liefst dat automobilisten gaan betalen voor parkeren. Dit wordt gedaan omdat de parkeerdruk bij Sloterdijk De Heining overdag bijna 100 procent is en omdat de gemeente verwacht dat vanwege de invoering van parkeerkosten in omliggende gebieden automobilisten daar gaan parkeren, en daarmee zorgen voor parkeeroverlast. 

Het plan van de gemeente wordt nu eerst voorgelegd aan de stadsdeelbesturen. Na een inspraak- en adviestraject én goedkeuring vanuit de gemeenteraad, moet in 2025 het betaald parkeren in de stadsdelen van start gaan. 

Het plan voor het uitbreiden van het betaald parkeren bij Sloterdijk - Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938