Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verduurzaming Amsterdamse woningen stokt door verdeeldheid bij vve's

2 oktober 2023, 14.02 uur · Aangepast 2 oktober 2023, 15.41 uur · Door AT5

De klimaatdoelstelling van de gemeente, alle gebouwen aardgasvrij in 2040, dreigt te mislukken. Woningeigenaren kunnen het vaak niet eens worden over een alternatieve warmtebron, zo valt te lezen in een rapport van VvE Bond Amsterdam: "Men stapt over van fossiel naar fossiel."

AT5 / Luuk Koenen

Een nieuwe warmtepomp, aansluiting op het warmtenet of toch zonnepanelen. Wie wil verduurzamen heeft tegenwoordig genoeg keus. Maar eigenaren van appartementen die in een vereniging van eigenaren (vve) zitten, komen er onderling vaak niet uit en krijgen volgens het rapport onvoldoende hulp in hun zoektocht naar zo'n alternatieve warmtebron.

Het beeld dat de VvE Bond schetst is alarmerend. De ruim 21.000 vve's die de stad rijk is, bestaande uit vrijwillige amateurs, "krijgen een te grote verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven zonder praktische hulp en begeleiding van de gemeente of rijksoverheid", aldus het rapport. 

Als gevolg daarvan kiezen woningbezitters uiteindelijk toch voor de aanschaf van nieuwe gasgestookte cv-ketels. Zij laten de duurzame opties links liggen en gaan van 'fossiel naar fossiel'. Dit in tegenstelling tot grotere woningcorporaties, die het wél lukt om huizen van dezelfde omvang en bouwjaar te verduurzamen.

Gemiste kansen

De meest opvallende mislukte transitie in het rapport betreft een wooncomplex in Osdorp. De oude oliegestookte cv-ketel werd daar vervangen door drie gasketels omdat het bestuur geen hulp kreeg in de zoektocht naar een alternatieve warmtebron. En dat terwijl het warmtenet van de gemeente in de straat ligt. De VvE Bond denkt dat men met de huidige kwaliteit van de ketels tot ver na 2040 niet meer na zal denken over een nieuwe warmtebron.

Quote

"Voor sommige vve's is dit het laatste waar ze tijd voor hebben"

VvE Bond Amsterdam

In het rapport zijn meer mislukte pogingen tot verduurzaming te lezen. Zo krijgen huizenbezitters te maken met dure en onvolledige offertes, lange wachttijden voor aansluiting op het warmtenet en leidingen die niet geschikt blijken. Allemaal gemiste kansen.

Aansluiting op stadsverwarming in een appartementencomplex in Nieuw-West - Eric Visser

Bovendien is verduurzamen niet het enige dossier waar de vrijwillige vve besturen zich mee bezig houden.  "Voor sommige vve’s is dit het laatste waar ze tijd voor hebben," schrijft de belangenorganisatie. Veel oudere wooncomplexen, die nodig moeten verduurzamen, staan in buitenwijken in Noord, Nieuw-West, Buitenveldert en Zuidoost. Vooral in deze wijken is er veel sociale onveiligheid in de buurt en armoede onder bewoners. "Een vve bestuur moet alle taken op het gebied van overlast, veiligheid en financiële uitdagingen zelf oplossen."

Klimaatdoelen 

Het rapport stelt dat met het huidige tempo van de warmtetransitie in de stad de klimaatdoelstellingen voor 2030, 2040 en 2050 niet gehaald zullen worden. Er is in de stad zelfs geen voorbeeld bekend van een vve met volledig verduurzaamde woningen van vóór 1995.

De VvE Bond roept de gemeente en rijksoverheid op om meer regie te nemen in het verduurzamingsvraagstuk. Zo moet een groot deel van de oudbouw vve’s eerst worden gemoderniseerd voordat er bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet kan plaatsvinden. Dit zijn ingrijpende en kostbare aanpassingen die vaak eerst nog een vergunningstraject moeten doorlopen.

Veel eigenaren in vve’s zijn wel degelijk overtuigd van de noodzaak om te verduurzamen en zijn bereid zich hiervoor in te zetten, denkt de bond. Maar tegelijkertijd schrikken bestuurders vaak terug om impopulaire maatregelen voor te stellen uit vrees voor de reacties van medebewoners. "De leefbaarheid staat hierdoor onder druk."

Reactie wethouder Zita Pels (duurzaamheid)

Goed dat de VvE Bond hier aandacht voor vraagt. Het laat zien met welke dilemma’s we te maken hebben in de onvermijdelijke energietransitie. Vanuit de gemeente zetten we daarom vol in op advies en ondersteuning bij woningeigenaren en geven we volop prioriteit aan isoleren. Vve’s zijn een van de prioriteiten in het isolatie-offensief waar we vorig jaar mee zijn gestart en waar we aanvullend daarop de komende maanden nog vele duizenden extra Amsterdammers gaan helpen met zorgen dat huizen veel comfortabeler en zuiniger worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938