Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Pels houdt vast aan klimaatambities ondanks onzekerheden: "Uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren"

25 november 2022, 20.00 uur · Aangepast 26 november 2022, 11.25 uur · Door Nicolai Brannan

De klimaatdoelstellingen van Amsterdam - 60 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 - staan als een paal boven water én zijn daarnaast ook nog haalbaar. Dat zegt wethouder duurzaamheid Zita Pels (GroenLinks) in AT5's Park Politiek. "Ik denk dat het zeker realistisch is en ik voel ook niet de ruimte om te twijfelen en achterover te leunen. We zitten middenin een klimaatcrisis." 

Amsterdam staat aan de vooravond van een enorme verbouwing: alle woningen moeten van het gas af, in 2030 zijn alle voertuigen binnen de ring uitstootvrij en duurzame energie zal ergens de komende jaren ook in en rond de stad opgewekt gaan worden door windmolens. 

42 procent

Het halen van de ambitieuze doelstellingen van het stadsbestuur - zestig procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 en in 2025 5 procent - is nog lang niet zeker, zo blijkt uit onderzoek. In de laatste Amsterdamse klimaatrapportage staat dat de stad met de huidige plannen uitkomt op een reductie van 2 procent in 2025 en 42 procent in 2030. 

Omdat het halen van de klimaatambities dus nog lang niet in zicht is, stuurden deze maand 800 ambtenaren een brandbrief naar Pels. "Ik begrijp hun zorgen heel goed. Als we doorgaan zoals we het altijd deden, dan gaan we het inderdaad niet halen. We moeten dingen anders gaan doen. Ik vond het een terechte oproep, ik snap ook het ongemak."

Quote

"Ik ben ontzettend ongeduldig en toch ben ik dit werk gaan doen, omdat ik denk dat ik hier het verschil kan maken"

zita pels, wethouder duurzaamheid (groenlinks)

Ze vervolgt: "Je werkt in een organisatie waarin iedereen hetzelfde wil doen en tegelijkertijd zie je dat het niet snel genoeg gaat. Dat heb ik zelf ook. Het gaat mij ook nooit snel genoeg. Ik ben ontzettend ongeduldig en toch ben ik dit werk gaan doen omdat ik denk dat ik hier het verschil kan maken. Dat voelen die ambtenaren denk ik ook: ik kan hier het verschil maken maar ik kom soms niet door het systeem heen, hoe we het hebben afgesproken. We moeten echt de komende jaren gaan versnellen."

Uitvoeringsorganisatie

Volgens Pels krijgt elke directie bij de gemeente Amsterdam - "en dat zijn er nogal wat" - een eigen opdracht voor wat betreft de CO2-reductie om die zestig procent te halen. "Het is aan ons allemaal. We moeten echt die uitvoering in. We hebben genoeg visies opgeschreven. Het gaat nu om het doen. Ook bij Duurzaamheid zijn wel een uitvoeringsorganisatie aan het opzetten die bijvoorbeeld gaat zorgen voor de uitrol van alle warmtenetten en de productie van duurzame energie kunnen versnellen. We zijn er volop mee bezig om uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren mogelijk te maken binnen onze organisatie."

De doelen zijn, ondanks dat er nog veel moet gebeuren om ze überhaupt te halen, wel realistisch, zegt de wethouder. "Ik voel ook niet de ruimte om te twijfelen en achterover te leunen. We zitten middenin de klimaatcrisis en misschien voelen we het nog niet allemaal, maar de mensen met een kleine portemonnee wel. Ik hoop dat Amsterdam lang gespaard blijft van bijvoorbeeld wateroverlast, maar het is nu tijd om te handelen. Ik ga niet achterover leunen en denken 'oh jeetje misschien zijn de ambities uiteindelijk niet haalbaar.' Nee, we moeten uitvoeren, zorgen dat we er komen en daar alle vertrouwen in hebben."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Park Politiek waarin Zita Pels ook ingaat op het isolatie-offensief en de komst van windmolens in Amsterdam.

AT5

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.