Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Paar dagen extra celstraf en werkstraf voor rellen Klassieker: "Blijf weg en zuip niet te veel"

6 oktober 2023, 18.21 uur · Aangepast 6 oktober 2023, 20.24 uur · Door Stefan Bunschoten

Zes voetbalsupporters die opgepakt werden tijdens de rellen na de afgebroken Klassieker in de Johan Cruijff Arena stonden vandaag voor de rechter. Die legde de meesten van hen een paar dagen gevangenisstraf en werkstraffen op.

Bijna alle verdachten werden die zondag opgepakt en zaten de afgelopen dertien dagen vast. Het ging vanmiddag om zogeheten snelrechtzittingen, waarbij meteen uitspraak werd gedaan.

Bierblikje

De eerste supporter voelde zich naar eigen zeggen ingesloten door hondengeleiders van de Mobiele Eenheid. Hij gooide een bierblikje, dat wel bijna leeg was, naar een van de agenten. Volgens de bewuste hondengeleider lachte hij daarbij. Nadat een politiehond hem beet werd hij aangehouden.

De rechter vroeg hem waarom hij dat deed, waarna de supporter zei dat hij angstig was en dat er iets in zijn hoofd knapte. Hij zou op dat moment geen mogelijkheid meer hebben gezien om weg te komen. 

AT5

De tweede gooide met een steen in de richting van politiepaarden, maar hij raakte niemand. Volgens hem had hij daar ook te weinig kracht voor gehad. "Het slaat toch nergens op?", vroeg de rechter hem. Dat beaamde de supporter, die verder ook benoemde hij dat hij op een gewelddadige manier was aangehouden door agenten in burger. Zijn advocaat benadrukte dat hij geen standaard hooligan was en niet in het zwart gekleed was, maar juist opvallende kleding droeg. Familie van de jongen zat snikkend in de zaal.

De derde die terecht stond had twee keer met een steen gegooid. Een keer raakte hij een politiebus. Hij gaf aan gefrustreerd te zijn door de situatie bij Ajax. Ook hij had spijt. Deze supporter had, net als de eerdere twee, geen strafblad. Ook werd benadrukt dat hij verder heel sociaal was en vrijwilligerswerk deed.

Quote

"Ik distantieer me zeker daarvan, van geweld richting de politie"

Vrijgesproken verdachte

De vierde brak volgens agenten een steen in tweeën en gooide een deel richting een politiebus. Het andere deel zou hij aan een andere relschopper hebben gegeven. Zijn advocaat suggereerde dat agenten een vergissing gemaakt hebben en de verkeerde verdachte op hebben gepakt.

De verdachte sloot zich daarbij aan en benadrukte dat hij geen hooligan was. "Ik distantieer me zeker daarvan, van geweld richting de politie. Ik vind het maar een stel mongolen die niets te doen hebben."

Hij werd vrijgesproken door de politierechter, omdat de politierechter ook 'gerede twijfel' had over de waarneming van de agenten. "Dat wil niet zeggen dat u het niet gedaan zou kunnen hebben, maar dat we twijfel hebben." Dat betekende dat hij waarschijnlijk vandaag al naar huis kan, al moest hij nog wel wat spullen uit de gevangenis ophalen. Hij was zichtbaar opgelucht.  

Twintig bier

De vijfde zou twintig bier hebben gedronken volgens de politierechter, al wist hij zelf niet hoeveel precies. De 21-jarige supporter had aangegeven 'wel wat gegooid' te hebben, maar hij wist niet wat precies. Bij zijn aanhouding zei hij: "stom, had ik niet moeten doen". Hij zou mee hebben gedaan met de rest onder invloed van de drank. 

Quote

"Stom, had ik niet moeten doen"

Aangehouden supporter

De zesde gooide ook met een baksteen naar de Mobiele Eenheid. Hij sprak van 'absurd gedrag' en had, net als de andere veroordeelde verdachten, spijt. De politierechter benadrukte wel dat hij nog jong was en dat er een stevige sanctie nodig was, die tegelijkertijd niet te veel negatieve invloed moest hebben op zijn persoonlijke ontwikkeling.

De officier van justitie hield telkens bijna eenzelfde soort betoog, waarin ze zei dat het geweld fors was en dat het wel een oorlogsgebied leek. Volgens haar maakten de verdachten onderdeel uit van de groep relschoppers en konden ze daarom verantwoordelijk gehouden worden voor het gedrag van die groep. "Gezien de aard en ernst van de openlijke geweldpleging is een forse straf op zijn plaats", zei ze in de rechtbank. Ze eiste maandenlange celstraffen.

De hoofdingang werd die dag ook bestormd, maar daar waren de supporters die vandaag voor de rechter stonden zelf niet direct bij betrokken.

De politierechter vond dat te ver gaan. Hij legde vier van hen straffen op van zestien dagen, met aftrek van de dertien dagen voorarrest. Een andere supporter werd een dag later opgepakt en kreeg vijftien dagen detentie. Dat betekent dat deze vier aanstaande maandag vrijkomen. 

Daarnaast kregen vier van hen 100 uur werkstraf en de vijfde 60 uur werkstraf. Sommigen moeten cursussen volgen om hun agressie in toom te houden bij het drinken van alcohol. "Blijf nou weg uit grote groepen en zuip niet te veel", gaf de politierechter een van hen mee.

Daarnaast kregen de veroordeelde voetbalsupporters een gebiedsverbod rond de Johan Cruijff Arena op. Ajax heeft hen al een stadionverbod gegeven. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938