Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scooterrijders op Nesciobrug nu echt op de bon: "Vandaag is het feest"

13 oktober 2023, 20.00 uur · Aangepast 13 oktober 2023, 23.02 uur · Door Stefan Bunschoten

Bestuurders van een scooter met geel kenteken worden vanaf vandaag standaard bekeurd. De kentekencamera's die eind vorige maand geplaatst werden doen het inmiddels. Handhavers van de gemeente bekijken de foto's, stadsdeel Oost hoopt op 'gedragsverandering'.

Deze zomer startte IJburger Nadam Schmidt een petitie waarin hij de gemeente opriep om de kentekencamera's te plaatsen, omdat de scooterrijders voor een onveilige situatie zouden zorgen op de brug. Stadsdeel Oost was het met hem eens en ging in gesprek met het Openbaar Ministerie.

"Vandaag is feest, het is een grote dag voor de Nesciobrug, voor IJburg, want de camera's gaan aan", vertelt Schmidt. "Er zijn heel veel mensen die de petitie hebben ondertekend. En er is lof alom. Vaders met kinderen die me in het winkelcentrum aanspreken. Ik ben ook nog niet te grazen genomen door iemand met een geel kenteken."

Hoewel Schmidt sinds de camera's geplaatst zijn nauwelijks scooterrijders met geel kenteken meer ziet, rijden er vanochtend nog wel een paar. "Jammer, maar dan moet ik gewoon een beetje omrijden", zegt een van hen.

Quote

"Deze brug is de kortste afstand, maar is echt voor fietsers"

Rick Vermin, stadsdeelbestuurder Oost

Volgens Rick Vermin, stadsdeelbestuurder in Oost, valt dat omrijden mee. "Voor een brommer of motor, die er ook overheen reden, kun je over de Amsterdamsebrug of de Benno Premselabrug. Deze brug is de kortste afstand, maar die is echt voor fietsers, die veelal op eigen kracht vooruitkomen en die dan veilig over de brug kunnen."

De boete bedraagt 110 euro plus negen euro administratiekosten. Het gaat om tijdelijke camera's, maar de gemeente heeft nog niet besloten hoelang ze blijven staan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938