Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrouwen in Nieuw-West voelen zich steeds vaker onveilig en lopen Vrouwenmars

14 oktober 2023, 20.00 uur · Aangepast 14 oktober 2023, 21.10 uur · Door Jimmy Miltenburg & Emma Vos

Tientallen vrouwen, jong en oud, verzamelden zich vandaag in Nieuw-West voor de vrouwenmars.  Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente en verschillende vrouwenorganisaties uit het stadsdeel. Organisatoren willen laten zien  dat de positie van vrouwen moet verbeteren en dat hierin ook een rol voor de man is weggelegd.  

AT5

Stadsdeel Nieuw-West heeft in de afgelopen jaren een groeiend aantal meldingen gekregen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat, maar daarnaast ook online. Ook uit onderzoekscijfers van 2022 over de hele stad blijkt dat het aantal gevallen van straatintimidatie groeit. Dat de mars vandaag is georganiseerd is geen toeval, er is met opzet gekozen voor een dag in de Week van de Veiligheid. 

Een jonge deelnemer van de mars legt de vinger op de zere plek. "Ik durf niet overal te fietsen omdat er overal hangjongeren zijn en het is gewoon heel spannend om ergens naar toe te gaan", aldus Jewel van der Meer, die in de buurt woont. 

Kracht

Fatimzahra Baba, oprichter van vrouwenorganisatie Saaam, benadrukt dat het vandaag vooral gaat om de kracht van vrouwen en in samenwerking met de gemeente zijn er in aanloop naar de mars gesprekken gevoerd. Hieruit kwamen pittige verhalen naar voren van meiden en vrouwen die zich niet veilig hebben gevoeld. 

"Doordat we heel veel gesprekken hebben kunnen voeren en veilige settings hebben kunnen creëren, daarom hebben vrouwen en jonge meiden hun verhalen kunnen delen", aldus Baba. "Zij hebben gezien dat ze elkaar nodig hebben om echt één stem met elkaar te hebben. Dat laat ook zien dat er ontzettend veel potentie en wil zit, daarom deze dag vandaag."

AT5

De mars startte op Plein 40-45, waar eerst gelegenheid was om spandoeken te maken. Ook werden T-shirts beschilderd. Er waren teksten te zien als "Girls just wanna feel free" en "Stop Catcalling". 

Sloterplas

Vervolgens trok de mars door de straten van Nieuw-West en langs de Sloterplas, een plek die door veel deelnemers als onveilig wordt ervaren. Deelnemer Malika Aolad si Mhammad vertelt over haar vijf dochters die allemaal geboren en getogen zijn in Nieuw-West. "Mijn oudste twee dochters zijn al volwassen en zijn fanatieke jogger", legt ze uit. "En die lopen graag, wekelijks een rondje Sloterplas. Ik vind het niet fijn als ze in het donker gaan rennen, maar dat doen ze toch."

Al langere tijd richt het stadsdeel zich op vrouwen. Er is sinds 2018 een vrouwenagenda waarmee wordt geprobeerd de positie van vrouwen te verbeteren. In november organiseert stadsdeelvoorzitter Emre Ünver een schouw waarbij onveilige plekken in de openbare ruimte bezocht zullen worden. Daarnaast worden er dialogen tussen jongens, meisjes en ouders georganiseerd, in het theater en op scholen. Ook organiseert het stadsdeel weerbaarheidstrainingen.