Start van hoofdcontent

Stad

nl

Driekwart jonge vrouwen heeft te maken met seksuele intimidatie: gemeente start campagne

6 maart 2023, 17.13 uur · Aangepast 7 maart 2023, 11.48 uur · Door AT5

Bijna driekwart van de Amsterdamse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 34 jaar werd de afgelopen twaalf maanden geconfronteerd met intimidatie op straat, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van Onderzoek en Statistiek (O&S). De gemeente start daarom woensdag, op Internationale Vrouwendag, een campagne tegen seksuele intimidatie.

De campagne 'Stop seksuele intimidatie' duurt een week en doet via schermen in de stad en in trams een beroep op Amsterdammers om seksuele intimidatie tegen vrouwen een halt toe te roepen. Het is het startsein van een breder offensief tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld dat het stadsbestuur dit voorjaar presenteert.

"Meisjes en vrouwen krijgen steeds meer kansen. Tegelijk staat hun zelfbeschikking onder grote druk, en heeft of krijgt het merendeel van meisjes en vrouwen te maken met (seksuele) intimidatie en zelfs geweld", aldus burgemeester Femke Halsema. "We moeten de verworvenheden op het gebied van zelfbeschikking van meisjes en vrouwen behouden en verdedigen. Voor vrouwenhaat, intimidatie en seksisme is er in Amsterdam geen plaats. Dat maakt deze campagne duidelijk."

Met de campagne reageert Halsema op een voorstel van de VVD. Fractievoorzitter Claire Martens: "72 procent van de jonge vrouwen krijgt te maken met seksuele- en straatintimidatie, dat zijn schokkende cijfers. Maar ik vrees dat dat voor de meeste vrouwen niet als verrassing komt. In Amsterdam moet iedereen vrij en veilig zijn, dat is een prioriteit. We zijn trots en blij dat de burgemeester ons voorstel voor een offensief omarmt en direct start. We missen het stuk repressie nog wel, maar daar zullen we bovenop blijven zitten."

Inloophuis voor slachtoffers

Als onderdeel van het offensief tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld komt er dit jaar een inloophuis waar slachtoffers van seksueel geweld psychische, medische en strafrechtelijke hulp en informatie kunnen krijgen. Daarnaast wordt ROSA uitgebreid: een persoonsgerichte aanpak waarin stadsdeel, politie en zorgpartijen nauw samenwerken voor meisjes en jonge vrouwen met complexe problematiek in kwetsbare omstandigheden.

Op Internationale Vrouwendag worden gelijke rechten, vrijheid en zelfbeschikking van vrouwen in de schijnwerpers gezet. Afgelopen zondag verzamelden zich duizenden mensen op de Dam voor de Feminist March 2023, in aanloop naar Internationale Vrouwendag.