Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Van der Horst: brandweer gaat oefenen met weghalen paaltjes

18 oktober 2023, 14.39 uur · Aangepast 18 oktober 2023, 17.23 uur · Door Stefan Bunschoten

Om te zorgen dat brandweermensen minder vertraging ondervinden door het palenplan in de westelijke grachtengordel, zullen ze gaan oefenen met het weghalen van de paaltjes. Dat zei wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) vanmiddag in de Stopera. 

Judith Hulleman

VVD-raadslid Daan Wijnants vroeg om opheldering nadat Het Parool maandag meldde dat brandweermensen gefrustreerd waren en tien minuten met het verwijderen van de paaltjes bezig waren. "Het is gewoon weer niet goed afgestemd met de hulpdiensten, die moeten hannesen met paaltjes", vond Wijnants, waarbij hij refereerde aan de problemen voor hulpdiensten tijdens de knip op de Weesperstraat. 

Quote

"Het is gewoon weer niet goed afgestemd met de hulpdiensten, die moeten hannesen met paaltjes"

Daan Wijnants - VVD

Van der Horst zei dat ze 'veel begrip' had voor de brandweerlieden en de frustratie begreep. Tegelijkertijd benadrukte ze dat het geen spoedrit was, maar een routinerit. Ook zou de brandweer aangeven geen probleem te zien. "Wat we wel gaan doen, is nog eens kijken en samen de hele procedure gaan oefenen. Dat het qua proces goed gaat", zei Van der Horst. 

De wethouder kon ook niet bevestigen dat het daadwerkelijk tien minuten duurde. "Er was geen spoed, dus het is ook maar zeer de vraag of er gepoogd is de paaltjes er zo snel mogelijk uit te halen." Ze zei dat de brandweer op andere plekken ook soms paaltjes weg moet halen. 

Quote

"Het is ook maar zeer de vraag of er gepoogd is de paaltjes er zo snel mogelijk uit te halen"

Melanie van der Horst - wethouder Verkeer

Ze stelt dat er de afgelopen maanden 'constructieve gesprekken' met de brandweer plaatsgevonden hebben, waarbij ze heeft aangegeven om ook eens mee te willen rijden. Daar zou positief op zijn gereageerd. Ergens dit jaar moet er daarnaast nog een bijeenkomst in de Stopera plaatsvinden waarbij hulpdiensten vertellen over de hinder op de weg door dit soort plannen en wegwerkzaameden. 

Paaltjes weg

Het palenplan, een initiatief van stadsdeel centrum, ging maandag in. Het is in principe de bedoeling dat hulpdiensten ook omrijden, maar voor 'onvoorziene situaties' hebben ze sleutels. Ook is een van de nieuwe paaltjes van rubber en dus overrijdbaar. Ook gisteravond bleek dat meerdere paaltjes weggehaald waren. Door wie is onduidelijk, een woordvoerder het stadsdeel zei alleen dat het niet door de gemeente gedaan was.

In de ochtend waren de paaltjes teruggeplaatst. Ook staat er inmiddels een verkeersregelaar bij. Dat was maandag nog niet zo. 

Reactie woordvoerder stadsdeel centrum

"Het stadsdeel heeft geconstateerd dat er palen zijn verdwenen en heeft de situatie zo snel mogelijk hersteld. Wie de palen heeft weggehaald is niet bekend en zijn we aan het uitzoeken. We houden de situatie in de gaten.
 
De nood- en hulpdiensten zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van het palenplan. We blijven ook de komende tijd continu met hen in gesprek. Zij geven aan zich op dit moment geen zorgen te maken. Als dat verandert nemen we maatregelen. Deze flexibiliteit om snel in te kunnen spelen is onderdeel van het palenplan. We monitoren tijdens de pilot ook of het palenplan zorgt voor minder opstoppingen in de buurt en mogelijk kortere aanrijtijden voor de nood- en hulpdiensten.
 
Agenten, handhavers, brandweermensen en ambulancepersoneel kunnen de palen weghalen met een sleutel. Ze mogen hierbij binnen hun eigen richtlijnen naar eigen inzicht handelen, ook als er geen sprake is van een 112-melding of noodsituatie. Paaltjes hoeven in geval van spoed niet teruggeplaatst te worden. Dat doet Pantar in opdracht van de gemeente.
 
Nood- en hulpdiensten zorgen zelf dat hun wagens van de juiste spullen en sleutels zijn voorzien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938