Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD: meer handhavers, zwembad op IJburg, ambtenaren weg en vastgoed verkopen

18 oktober 2023, 17.30 uur · Aangepast 19 oktober 2023, 14.54 uur · Door Nicolai Brannan

Traditiegetrouw heeft de Amsterdamse VVD vandaag haar tegenbegroting gepresenteerd. Dit keer kwam woordvoerder financiën Kune Burgers met een heus koffertje aan in de raadszaal, waar wethouder financiën Hester van Buren de tegenbegroting in ontvangst nam. "Je zal keuzes moeten maken die niet altijd even fijn zijn."

AT5

Waardering is er alom in het stadhuis en ook bij de wethouder voor het werk wat de VVD stopt in een serieuze tegenbegroting. "Ik heb zelf geen koffertje", grapt Van Buren als ze de financiële plannen van de grootste oppositiepartij in ontvangst neemt. 

Eind september presenteerde het college de begroting voor 2024. Het stadsbestuur wil volgend jaar de toeristenbelasting fors verhogen en er komt extra geld voor het tegengaan van het afvalprobleem en jongerencentra. De schuld van de stad loopt verder op, maar blijft volgens de gemeente beheersbaar. 

Handhavers

Een korte samenvatting van de tegenbegroting van de VVD: "Wij kiezen voor een veilig, schoon en betaalbaar Amsterdam", aldus Burgers. 

En dat betekent onder andere: honderd extra handhavers, 25 miljoen erbij voor een schonere stad, een zwembad op IJburg en meer middelen voor de organisatie van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Quote

"Wij vinden het belangrijk dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is"

kune burgers - woordvoerder financiën vvd

Maar al dat extra geld moet ook ergens vandaan komen. Zo wil de VVD dat honderden ambtenaren vertrekken. Verder moet er bezuinigd worden op de subsidies, stopt de agenda autoluw en verkoopt Amsterdam meer vastgoed.

Maatschappelijk vastgoed

Burgers: "Er staan panden leeg, er zit horeca in panden van de gemeente en wij vinden dat dit niet de bedoeling is. Die panden zou je kunnen verkopen."

En al die maatschappelijke instellingen zoals huisartsen, kinderdagverblijven en fysiotherapeuten dan die geen onderdak meer vinden in de stad? "Wij vinden het belangrijk dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is. Er wordt op dit moment meer geld uitgegeven dan er binnenkomt. En dus zul je keuzes moeten maken die niet altijd even fijn zijn", aldus de VVD-woordvoerder financiën. 

AT5

Sinds de VVD in de oppositie zit, komt de partij als enige in de raad met een tegenbegroting. Van Buren gaat het document aandachtig lezen, belooft zij. "Ik ga erop letten of het klopt en hoe de dekking is geregeld." Of ze daar zorgen over heeft? "Nee geen zorgen, we zullen zien. Ik moet het eerst gaan lezen. De raad besluit er uiteindelijk over."

Klein bier?

In de tweede week van november stemt de raad over de financiële plannen van de stad voor volgend jaar en kunnen partijen met moties wijzigingsvoorstellen doen. De VVD gaat dat doen op basis van hun tegenbegroting. Maar het is maar de vraag of grote wijzigingen een meerderheid zullen vinden of dat de VVD het met klein bier moet doen.

Hoe een VVD'er als Kune Burgers zich standhoudt in een links Amsterdam? "Ik woon hier al dertig jaar en heb het naar mijn zin, ondanks een links bestuur. Wij proberen altijd van ons te laten horen en een tegengeluid te geven, zodat de linkse coalitie niet al te gekke dingen kan doen."