Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Extra isolatie nodig voor een kwart van alle Amsterdamse huizen

19 oktober 2023, 16.24 uur · Aangepast 20 oktober 2023, 10.53 uur · Door Michiel Klaassen

Eén jaar na aanvang van het isolatieoffensief zijn in Amsterdam meer dan 30.000 huishoudens geholpen bij het terugdringen van de energiekosten. Maar als Amsterdam in de pas wil blijven lopen om de landelijke afspraken over energiebesparing te halen, moet er veel meer gebeuren. Volgens het college moeten 123.000 huizen extra isolatie krijgen - vóór 2030. De stad staat daarmee voor een immense opdracht.

AT5

Dit jaar heeft hij de verwarming nog niet aangehad, maar lang gaat dat volgens Ton van Baardwijk niet meer duren. In de ruim honderd jaar oude huisjes in Tuindorp Oostzaan jaagt de wind vaak door de huizen. "Ze zijn gebouwd vlak na de Eerste Wereldoorlog", vertelt Van Baardwijk. "Het waren noodwoningen, bedoeld voor de arbeiders uit verkrotte wijken als de Jordaan." Vrijwel heel Tuindorp is decennialang het bezit geweest van woningcorporaties, en nog altijd zijn Ymere en Stadgenoot de belangrijkste verhuurders in de wijk. "Maar de afgelopen jaren is er ook veel verkocht. Daardoor zijn er veel nieuwkomers in de wijk tegenwoordig."

Nina Schippers is zo'n nieuwkomer. "Ik woonde al wel in Noord, hoor", haast ze zich erbij te vertellen. In 2015 trok ze in haar hoekhuis. "Aan isolatie heb ik toen niet zo gedacht, al heb ik wel een hoop verbouwd." Ze is van plan om binnenkort van start te gaan met het isoleren van haar zoldertje. "Je kijkt daar op sommige plekken zo door het dak naar buiten. De vloer moet daar ook beter geïsoleerd worden, nu trekt de kou vaak door tot aan de benedenverdiepingen."

Isolatieoffensief

Vorig jaar, toen de gemeente het zogeheten isolatieoffensief aftrapte, kreeg Schippers al bezoek van de zogeheten Fixbrigade. "Die hebben toen folie achter de radiatoren geplakt." De gemeente schat dat met dit soort snelle oplossingen inmiddels meer dan 30.000 huishoudens zijn geholpen energie te besparen. Maar Schippers zegt eigenlijk wel meer hulp te willen bij het isoleren van haar huis. "Zodat ik een goed stappenplan kan maken." 

Die 30.000 huishoudens zijn relatief gezien klein bier. Want de gemeente moet veel meer en vooral veel sneller huizen gaan isoleren. "Om in lijn te komen met de landelijke doelstellingen voor energiebesparing
moeten in Amsterdam tot en met 2030 circa 120.000 woningen worden geïsoleerd", schrijft wethouder Zita Pels (GroenLinks). In het Uitvoeringsplan 2024-2026 schrijft het college hoe dat moet gebeuren. Woningeigenaren en VvE's krijgen hulp bij advies en uitvoering van isolatieplannen. En bewoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening, kunnen een beroep blijven doen op de al bestaande ondersteuningsprogramma's.

Voorrangs-buurten

Bijzondere aandacht gaat uit naar wat Pels 'voorrangs-buurten' noemt. Dat zijn de buurten waar veel huizen geïsoleerd moet worden en waar ook al veel andere problemen spelen. "Ongelijk investeren voor gelijke kansen is het leidende principe", staat daarover in het Uitvoeringsplan. "Daarom investeren we extra in isolatiemaatregelen voor slecht geïsoleerde woningen in buurten waar de bewoners ondersteuning het hardste nodig hebben." Oftewel: de slechtste huizen in de kwetsbaarste wijken krijgen prioriteit.

In de voorrangs-buurten krijgt het isoleren van woningen de komende jaren extra prioriteit - AT5

"We trekken er 151 miljoen voor uit", zegt Pels. Ruim 120.000 moeten hiermee snel extra geïsoleerd worden. Dat is ruim een kwart van alle huizen in de gemeente. Een monsterklus, maar Pels heeft vertrouwen in een goede afloop. "Ik vertrouw erop dat we dat gaan halen."

Quote

"Ik ga ervan uit dat er op enig moment geld bij moet"

Zita Pels - wethouder Volkshuisvesting

Voor Van Baardwijk en zijn vrouw, beiden gepensioneerd, komen de plannen geen dag te vroeg. "Met de hogere energieprijzen zijn wij per maand ongeveer 55 euro extra kwijt." Maar hij weet ook: dat isoleren is in Tuindorp Oostzaan zo gemakkelijk nog niet. "Van buiten kan je weinig, omdat het dorp een beschermd stadsgezicht is. Maar als je binnen extra wil isoleren, dan zal er in al die huizen een extra muurtje moeten komen. Dat kost algauw 8 centimeter. Ik denk niet dat de bewoners daar hier zoveel zin in hebben." Van Baardwijk weet waar hij het over heeft: bij de vorige renovatie in Tuindorp, rond het jaar 2000, wilden veel bewoners tijdens de renovatie het huis niet uit. "En het is hartstikke duur."

De 151 miljoen, waarvan zo'n 70 procent van het Rijk komt, is volgens wethouder Pels dan ook niet genoeg om die duizenden huizen te isoleren. "Ik denk dat we voor de komende tijd voldoende geld hebben om die goede start te maken. Maar ik ga ervan uit dat er op enig moment geld bij moet."

Samenwerkingsafspraken

Vooral voor de woningcorporaties is de opgave groot. "De Amsterdamse corporaties bezitten 32.461 woningen met een EFG-label in de stad", staat in het Uitvoeringsplan. De afspraak is dat die vóór 2029 een zuiniger label hebben. De gemeente is hierover in gesprek met de corporaties. De samenwerkingsafspraken die hierover worden opgesteld, worden naar verwachting later dit najaar bekend gemaakt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938