Start van hoofdcontent

Zuidasdok

nl

Voorbereidend werk tunnel A10 Zuid uitgesteld door niet eerder ontdekte vloer

23 oktober 2023, 17.50 uur · Aangepast 24 oktober 2023, 12.26 uur · Door AT5

De voorbereidende werkzaamheden voor de noordelijke snelwegtunnel vlak voor station Zuid, die deze week zouden beginnen, zijn tot nader order uitgesteld. Onder de grond waar gewerkt zou worden blijkt een vloer te zitten die niet op tekeningen stond. "De ondergrondse vloer heeft flink wat consequenties", aldus de projectorganisatie van Zuidasdok.

Zuidasdok

Vanaf vandaag tot aan kerst zou een deel van de Eduard van Beinumstraat, pal naast het Zuidplein, veranderen in een bouwterrein. Ter voorbereiding van de ondertunneling van de A10 Zuid zouden daar de komende twee maanden damwanden de grond in worden getrild, voor de aanleg van een bouwkuip.

Die werkzaamheden zijn echter tot nader order uitgesteld. Eind vorige week bleek uit nieuwe gegevens dat er een ondergrondse vloer zit onder het glazen windscherm dat daar staat. Door de ontdekte vloer moet het werk worden aangepast. "De grootte van de bouwkuip wijzigt, er zal meer grond afgegraven en aangevuld moeten worden en er zal meer materiaal nodig zijn", staat te lezen op de website van het project.

Werk gepauzeerd

Het in de grond brengen van de damwandplanken wordt gepauzeerd 'tot we alle consequenties kennen en verwerkt hebben in een nieuwe planning'. Minder ingrijpende werkzaamheden kunnen wel doorgaan. Een woordvoerder van het project verzekert dat het uitstellen van dit specifieke werk geen invloed heeft op de gehele planning van het ondertunnelen van de A10 Zuid.

In juli begon de aanbesteding van de tunnel. Het is volgens de huidige planning de bedoeling om in 2027 te starten met de bouw van de tunnel, die uiterlijk 2035 af zou moeten zijn.