Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Sevim is mantelzorger: "Wat ik in anderen investeer, krijg ik op de Dag van de Mantelzorg terug"

30 oktober 2023, 17.00 uur · Aangepast 30 oktober 2023, 17.16 uur · Door AT5 Producties

Op vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Door de hele stad vinden er die dag activiteiten plaats om mantelzorgers in de schijnwerpers te zetten. In Amsterdam Informeert vertelt Sevim Karakas over haar werk als mantelzorger. 

AT5

Sevim ondersteunt met veel aandacht haar moeder terwijl ze thuis komen. Voorzichtig doet ze haar jas uit en begeleidt haar naar de bank. Sevims moeder heeft een jaar geleden een TIA gehad waardoor ze niet goed kan lopen en het huishouden niet meer kan doen. Haar vader is slecht ter been, dus ook hij heeft hulp nodig. Elke dag staat Sevim klaar om voor haar ouders te zorgen. "Ik kijk of ze medicijnen hebben ingenomen, of ze wakker zijn en wat ze die dag gaan doen", vertelt ze. "Van A tot Z ligt alle zorg bij mij."

AT5

Volgens GGD Amsterdam is negen procent van de Amsterdammers mantelzorger. Als mantelzorger kun je overbelast raken waardoor er fysieke en mentale gezondheidsproblemen ontstaan. Ook Sevim merkt soms dat het zwaar is, maar zorgt graag voor haar ouders. "Zij hebben mij groot gebracht en nu moet ik hen verzorgen", zegt ze dankbaar. "Nu ben ik elke dag dichtbij en kan ik ze zien."

Quote

"Mijn ouders hebben mij groot gebracht. Nu moet ik hen verzorgen"

Sevim Karakas, mantelzorger

Sevim waardeert de Dag van de Mantelzorg. "Alle mantelzorgers komen bij elkaar en worden verwend. Wat ik in anderen heb geïnvesteerd, krijg ik op die dag dan zelf terug", sluit Sevim af.

De Dag van de Mantelzorg vindt plaats op vrijdag 10 november. Kijk voor alle activiteiten per buurt op: amsterdam.nl/mantelzorg

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam