Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een jaar nadat de brand in Riekerhaven zijn huis verwoestte kijkt Malcolm weer vooruit

28 oktober 2023, 20.00 uur · Door Michiel Klaassen

Malcolm verloor een jaar geleden zijn hele hebben en houwen nadat zijn woning in een containercomplex op Riekerhaven volledig afbrandde. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat het om brandstichting gaat en eiste gisteren 6 jaar cel tegen verdachte Mohamed S., die ook in het complex woonde. Hoe bouw je je leven weer op na zo'n drama?

Malcolm de Jong, die vorig jaar zijn huis verloor bij de brand in Startblok Riekerhaven, staat weer aardig op zijn benen. Dat vertelt hij in zijn nieuwe appartement in de Spaarndammerbuurt. "Geregeld door De Key, waar ik ook in de Riekerhaven van huurde. Ik ben heel blij dat ze dat hebben kunnen vervangen."

Het heeft even geduurd - 'in het begin sliep ik op een luchtbed' - maar inmiddels voelt zijn nieuwe stek al behoorlijk als thuis. Om de eettafel staan vijf stoelen en bij het raam staat een grote hoekbank. "Ik ben ook weer aan het werk, in de thuiszorg." Het moge duidelijk zijn: Malcolm, die vier jaar geleden van Almere naar Amsterdam verhuisde, is weer in goede doen.

Maar hij weet ook dat dat geen vanzelfsprekendheid is. Van andere oud-bewoners, waaronder ook statushouders, weet hij hoe belangrijk zijn netwerk is geweest voor zijn herstel. "Meerdere buren hebben niet zo'n netwerk in Nederland. Die zijn een stuk minder goed terecht gekomen."

Quote

"Ik hoop dat er meer aandacht kan komen voor dit soort verhalen"

Malcolm de Jong

Het OM eiste vrijdag zes jaar cel tegen Mohamed S., de vermeende stichter van de verwoestende brand in het containercomplex. De brand verwoestte bijna een jaar geleden een volledig woonblok van 75 appartementen. Daarnaast werd een ander woonblok van 60 woningen onbewoonbaar verklaard. S. werd diezelfde ochtend nog aangehouden, zelf ontkent hij de brandstichter te zijn.

Malcolm volgt de rechtszaak en dat is bij tijd en wijle best confronterend, zegt hij. "Ook als ik hoor dat de dader aangeeft het niet bewust te hebben gedaan. Dat vind ik erg moeilijk om te geloven." Maar kwaad is hij niet meer; in de eerste plaats hoopt Malcolm dat er vooral lessen worden getrokken uit de brand. "Ik hoop dat er meer aandacht kan komen voor dit soort verhalen. Ik denk dat je kan voorkomen dat dit gebeurt, als je op tijd signaleert dat iemand hulp nodig heeft."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938