Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 10 miljoen euro naar aanpak kansenongelijkheid Noord

1 november 2023, 12.12 uur · Aangepast 2 november 2023, 10.00 uur · Door Freek Haye

Het Rijk trekt in totaal 20 miljoen euro uit om de leefbaarheid in de regio ZaanIJ (Amsterdam-Noord, Zaanstad en Oostzaan) te verbeteren. De helft hiervan gaat naar wijken in Noord, de andere helft gaat naar aangrenzende wijken van Zaanstad en Oostzaan. 

Met de zogeheten 'Regio Deal ZaanIJ' wil het Rijk samen met de provincie het leven in de regio voor iedere bewoner fijner maken. Bewoners van de Noordoostelijke wijken, samen met Zaanse buurten als Poelenburg en Peldersveld, hebben vaker te maken met slechte gezondheid, leerachterstanden en werkloosheid. 

"Met het opknappen en verbeteren van buurten die echt extra aandacht verdienen, bevorder je het sociale welzijn van bewoners", aldus Yassmine el Ksaihi, bestuurder van stadsdeel Noord. Daarnaast richt het plan zich op het bestrijden van criminaliteit en het vergroenen en veiliger maken van de omgeving. 

Eigen bijdrage

Een voorwaarde die het Rijk stelt aan de miljoeneninvestering is dat gemeenten zelf ook minimaal de helft van de totale investering bijdragen. De betrokken gemeenten trekken daarom zelf ook de portemonnee: Amsterdam investeert 10,6 miljoen euro en de overige gemeenten samen ruim 9,4 miljoen euro. 

De investeringen komen overeen met de doelen van Aanpak Noord, een langlopend plan om stadsdeel Noord structureel te verbeteren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938