Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Berlagebrug 10 november gereed maar nog niet voor trams: ''Problemen met inpassen van het nieuwe tramspoor''

3 november 2023, 14.46 uur · Aangepast 3 november 2023, 16.40 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Na maanden afsluiting voor onderhoud, gaat de Berlagebrug vrijdag 10 november aan het einde van de dag weer open voor verkeer. Eerder deze week werd bekend dat dit niet geldt voor het tramverkeer. Dit omdat er problemen zijn met het inpassen van het nieuwe tramspoor, legt omgevingsmanager Linda Kint uit in Het Verkeer.

AT5

De monumentale brug komt uit 1932 en was aan onderhoud toe. Daarom was de brug de afgelopen tijd afgesloten voor al het verkeer. Voor fietsers en voetgangers was er een hulpbrug aangelegd. Nu worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd, zodat de Berlagebrug 10 november weer open kan. "Er moeten nog technische testen worden uitgevoerd en er moet nog geasfalteerd worden," vertelt Kint.

Nog geen trams over de brug

Ook voor de tram zou de brug binnenkort weer geopend worden, maar dat kan nog niet. ''Helaas zijn er problemen met het inpassen van het tramspoor. Daardoor kan de tram nog niet over de brug'', legt Kint uit.

De gemeente voegt hier in een schriftelijke reactie aan toe: ''We hebben technische problemen ondervonden in het raakvlak tussen het wegdek en het tramspoor waardoor wegdek en spoor niet goed passend zijn met elkaar. Het is helaas ondanks herhaalde pogingen de afgelopen maand niet gelukt om tijdig een geschikte en veilige oplossing te vinden.''

Het tramspoor wordt op een ander moment afgemaakt. "Zodat we de brug in ieder geval kunnen open stellen voor het overige verkeer en de scheepvaart," aldus Kint.

Het tramspoor op de brug - AT5
Quote

Het heeft zo lang geduurd. Ik ben erg blij dat de brug weer opengaat"

Scooterrijder

Buurtbewoners en voorbijgangers reageren wisselend op de afsluiting van de brug. "Heel vervelend. Het heeft zo lang geduurd," vertelt een meneer met zijn scooter aan de hand. Maar hij is positief over de opening. "Ik ben heel erg blij dat de brug weer opengaat."

Een buurtbewoner vindt het werk niet zo'n probleem. De rust op de weg vanwege de afsluiting bevalt hem wel: "Het is hier nu veel rustiger. Normaal heb je auto's die er rijden. Ik ben eigenlijk heel blij met de werkzaamheden."

Gevolgen voor het verkeer

Fietsers, voetgangers en automobilisten kunnen vrijdag 10 november aan het einde van de dag weer over de Berlagebrug rijden. Bus 62, 65 en 245 zullen 13 november weer over de brug gaan. Tramreizigers van- en naar het Amstelstation kunnen het laatste gedeelte van hun reis met de bussen 62 en 65 reizen.

De naastgelegen kruising Amsteldijk/Vrijheidslaan gaat 10 november ook weer open voor verkeer.

Meer informatie op: amsterdam.nl/berlagebrug en amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam