Start van hoofdcontent

Torentje van Amsterdam

nl

Rob Jetten (D66): "Wij hebben onze zetels ingezet om verantwoordelijkheid te nemen"

10 november 2023, 19.57 uur · Door Nicolai Brannan

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreekt AT5 verschillende lijsttrekkers in de Schreierstoren in Amsterdam. Vandaag te gast in Het Torentje van Amsterdam: D66-lijsttrekker Rob Jetten.

AT5

In de uitzending gaat het onder meer over het vertrouwen in de overheid. Volgens Jetten moet die bewoners veel eerder betrekken bij grote veranderingen. "We moeten in Den Haag keuzes maken op grote onderwerpen als stikstof, wonen of migratie. Maar we moeten ook kijken hoe we iedereen daar veel eerder bij betrekken. Beter uitleggen waarom we bepaalde keuzes maken en op die manier weer het vertrouwen van burgers terugwinnen."

Functie elders

Maar heeft dat vertrouwen niet ook een grote knauw gekregen door de opstelling van D66 in het 1 april-debat over 'functie elders' van Pieter Omtzigt, toen D66-leider Kaag premier Rutte bleef steunen, ondanks dat ze eerder in het debat zei: hier scheiden onze wegen?

"De VVD van Mark Rutte toen nog altijd de grootste partij van het land een paar weken na de verkiezingen", zegt Jetten daar nu over. "En we hadden met 24 zetels voor D66 aan de zijlijn kunnen blijven staan, zoals ook andere linkse en progressieve partijen hebben gedaan. Maar dan was er niet geïnvesteerd in onderwijs, niet geïnvesteerd in de cultuursector, waren er geen excuses gekomen voor het slavernijverleden. Wij hebben onze zetels ingezet om verantwoordelijkheid te nemen, omdat we niet alleen over verandering willen praten, maar die ook echt willen brengen."

Quote

"Beleggers moeten er maar aan gaan wennen dat je in dit land een fatsoenlijke huurprijs vraagt"

Rob Jetten, lijsttrekker D66

Verder gaat het ook over woningbouw en de grote tekorten in met name het middensegment. Dreigen door alle extra regels en de gestegen bouwkosten beleggers juist niet af te haken, waardoor er nog minder gebouwd gaat worden? "Beleggers moeten er maar aan gaan wennen dat je in dit land een fatsoenlijke huurprijs vraagt en niet drie keer over de kop gaat", aldus Jetten. 

"Daarom moeten we als overheid kijken: kunnen we ook bijspringen, bijvoorbeeld met een iets lagere grondprijs of door mee te investeren in schone vormen van bouwen, zodat daardoor die bouwprojecten worden vlotgetrokken, en we de komende jaren die bouwproductie volop door kunnen laten gaan."

AT5 / Luuk Koenen

Verantwoording
Begin oktober heeft AT5 acht lijsttrekkers uitgenodigd voor een 1-op-1-interview. Op basis van een peiling onder het AT5-panel en relevantie voor de stad is de selectie gemaakt. Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Pieter Omtzigt (NSC) en Geert Wilders (PVV) gingen niet op de uitnodiging in. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bevestigde wel een afspraak, maar zei deze 1,5 dag voor de opnames af vanwege een ‘te drukke agenda’. Elke dag om 20.15 uur is er een nieuwe uitzending van Het Torentje van Amsterdam.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].