Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder pleit voor leeftijdsgrens en verbod op opvoeren e-bikes

7 november 2023, 19.48 uur · Aangepast 8 november 2023, 08.08 uur · Door AT5

Wethouder Melanie van der Horst pleit voor een leeftijdsgrens op e-bikes. Ook wil ze dat een verbod komt op het opvoeren van elektrische fietsen en op de verkoop van opvoersetjes. 

AT5 / Stefan Bunschoten

Met 42 andere gemeenten roept ze in een brief demissionair minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) op om maatregelen te nemen tegen de overlast van de opgevoerde e-bikes. Opgevoerde fatbikes zorgen volgens de wethouder voor overlast en gevaar op straat doordat ze veel sneller gaan dan gewone fietsen. 

De fatbike, een kleine elektrische fiets met dikke banden, is sinds enkele jaren populair, mede ter vervanging van de snorfiets waarvoor de helmplicht werd ingevoerd. Hoewel het gebruik van opgevoerde e-bikes op de openbare weg verboden is, is het opvoeren zelf niet verboden. Opvoersets zijn in winkels en online makkelijk te verkrijgen. 

Zo bleek tijdens een politiecontrole vorige week dat een opgevoerde fatbike 60 kilometer per uur haalde: "Echt waanzin! Het is zo gevaarlijk om onbeschermd zo hard rond te rijden en omdat zo'n fiets helemaal de weg niet op mag, rijd je daar dus ook onverzekerd op rond", aldus Van der Horst.

"We moeten de kinderen hiertegen beschermen en ervoor zorgen dat dit niet langer kan. Een leeftijdsgrens en een verbod op opvoeren van e-bikes helpen ons echt om de straten weer veiliger te maken". 

Van der Horst nam samen met de Haarlemse wethouder Mobiliteit Bas van Leeuwen het initiatief voor de brief. Ook hij ziet dat fietspaden onveiliger worden door opgevoerde fatbikes: "We moeten ervoor zorgen dat fietsgebruikers niet afstappen van de fiets en roepen op tot actie!", aldus Van Leeuwen. 

Naast wethouders is de brief ook ondertekend door de Vervoerregio Amsterdam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938