Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraadsleden willen dat Amsterdam vraagt om staakt-het-vuren in Israël en Gaza

8 november 2023, 19.06 uur · Aangepast 9 november 2023, 08.18 uur · Door AT5

Een meerderheid van de gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en wethouders om zich aan te sluiten bij oproepen voor onder meer een humanitair staakt-het-vuren in 
Israël en Gaza. De motie werd vanavond besproken in de Stopera. 

AT5 / Luuk Koenen

Het gaat om een motie van GroenLinks-fractievoorzitter Zeeger Ernsting, PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis, plaatsvervangend D66-fractievoorzitter Rob Hofland, Volt-raadslid Itay Garmy, Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Anke Bakker, SP-fractievoorzitter Remine Alberts, DENK-fractievoorzitter Sheher Khan en Lijst Ahmadi-Veldhuyzen-raadslid Nilab Ahmadi. De partijen willen ook dat Amsterdam vraagt om vrijlating van gijzelaars en vraagt om het opstarten van een duurzaam vredesproces. 

De gemeenteraadsleden wijzen op het grote aantal burgerslachtoffers. Ze noemen daarnaast als overweging dat 'vele gezaghebbende nationale en internationale non-gouvernementele en intergouvernementele organisaties zoals het Rode Kruis, Amnesty International en de Verenigde Naties een humanitaire ramp van enorme omvang zien en oproepen tot een humanitair staakt-het-vuren'.

Burgemeester Halsema gaf vanavond aan dat het belangrijk was dat woorden heel zorgvuldig gekozen worden en dat dat bij deze motie ook gedaan is. Ze gaat kijken hoe het college van burgemeester en wethouders de motie kan uitvoeren. 

"We hebben zelf eerder aangegeven dat we een humanitair staakt-het-vuren willen", zei Halsema. "En waar de motie heel precies is, is dat er ook gepleit wordt voor het vrijlaten van de gegijzelden. En dat er daarmee ook een erkenning is voor het leed dat Israël is aangedaan. En dat er wordt opgeroepen tot een duurzaam vredesproces."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938