Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klein foutje kan door scanauto leiden tot boetelawine

11 november 2023, 10.13 uur · Aangepast 11 november 2023, 12.47 uur · Door AT5

Vergissingen of foutjes in parkeervergunning leiden door de scanauto's tot vele boetes. Vanwege één zo'n foutje kan een vergunninghouder wel dagenlang dezelfde boete ontvangen plus de naheffingsaanslagen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat zulke 'boetelawines' vooral veel voorkomen bij ons in de stad. 

AT5 / Luuk Koenen

In de afgelopen jaren hebben de scanauto's in de grote gemeenten in het land het werk overgenomen van de parkeerwachters. Dat geldt ook voor Amsterdam. Sinds maart 2019 zet de gemeente de voertuigen structureel in om foutparkeerders te beboeten.

De controles in de auto's vinden volledig digitaal plaats door camera's die automatisch nummerborden scannen van geparkeerde auto's. De bestuurder hoeft alleen maar langs te rijden, wat ook regelmatig wordt gedaan. Vanwege het gebruik kunnen er veel meer kentekens worden gecontroleerd, en daardoor ook meer boetes worden uitgedeeld. In de pilot die de gemeente een aantal jaar geleden hield bleek dat in drie maanden tijd 16.000 boetes werden uitgeschreven, terwijl het maandelijks gemiddelde eerst op  1750 boetes lag. 

Tientallen boetes in een korte tijd

Maar wat de scanauto's van de gemeente missen is dat veelvoudig bekeurde nummerborden niet worden herkend. Mensen die een vergissing maken bij het verlengen, betalen of aanpassen van hun parkeervergunning worden daardoor bedolven onder de boetes, zo komt naar voren uit het onderzoek van RTL Nieuws. In Amsterdam komt zo'n geval vaak voor. In een periode van vier maanden tijd, in 2022, kregen zeker 265 parkeervergunninghouders te maken met een boetelawine. Dat was het vaakst voor het parkeren in een verkeerd vergunninggebied, een ingetrokken parkeervergunning en een wijziging van het kenteken. 

Zo kreeg een Amsterdammer 59 boetes in korte tijd kreeg omdat hij per ongeluk het kenteken van zijn leenauto had ingevoerd in plaats van dat van de leaseauto en was een transportondernemer nog meer de sjaak. Door een foutje ging de acceptgiro van zijn parkeervergunning naar een niet-bestaand adres en bleef de halfjaarlijkse rekening voor de vergunning daardoor onbetaald. Op een dag kwam hij thuis met een stapel van 65 boetes op de mat. De dagen erna bleven de boetes binnenstromen, oplopend tot meer dan 100 naheffingsaanslagen ter waarde van rond de 10.000 euro.

Quote

"De digitalisering heeft soms echt kafkaëske gevolgen"

Munish Ramlal - ombudsman Amsterdam

"Deze ondernemer maakt één vergissing, maar de boetemachine van de gemeente ratelt maar door", reageert de Amsterdamse ombudsman Munish Ramlal tegen RTL Nieuws over het verhaal van de transportondernemer. "Dit is een typisch voorbeeld waarin de systeemwereld van de overheid botst met de leefwereld van de inwoners. De digitalisering heeft soms echt kafkaëske gevolgen."

Volgens Ramlal krijgen de meeste bekeurden wel een kwijtschelding voor een deel van de boetes als zij hun vergissing kunnen uitleggen, maar is dat al vaak maanden verder. "Met alle financiële stress van dien. Dat is de omgekeerde wereld, gemeenten moeten proberen te voorkomen dat hun burgers in deze situatie terechtkomen."

Boetes per post

Het probleem zou volgens een jurist liggen bij het verzenden van de boetes. Dat gaat nu nog altijd per post, waardoor de scanauto dagen tot soms weken voorligt voordat de eerste boete op de mat valt. Volgens Ramlal kan dat worden opgelost door even de telefoon op te pakken en te bellen naar de vergunninghouder. "Gemeenten zeggen soms dat ze dit ingewikkeld vinden, maar het is ook ingewikkeld om een vliegtuig van Amsterdam naar New York te laten vliegen en dat lukt ook meerdere keren per dag. Het stoort mij dat gemeentelijke organisaties zo weinig vermogen hebben om dit soort dingen te voorkomen."

Een andere mogelijke oplossing tegen de Amsterdamse 'boetelawines', is de Haagse manier van de scanauto. In Den Haag stopt de scanauto na drie boetes automatisch twee weken lang met het opleggen van naheffingsaanslagen. Binnen die tijd liggen de meeste boetes op de mat en heeft de vergunninghouder in kwestie tijd om de gemeente om opheldering te vragen. 

Redenen voor boetelawine in de stad:

Per ongeluk in verkeerd vergunninggebied geparkeerd: 69
Parkeervergunning ingetrokken: 42
Kentekenwijziging naar nieuwe auto vergeten: 38
Parkeervergunning niet betaald: 27
Parkeervergunning verlopen: 13
Geparkeerd in winkelstraat binnen vergunninggebied 11
Niet aangemeld, gehandicapten en mantelzorgers: 6
Klant overleden: 5
Niet aangemeld, bedrijfsvergunning op code: 3
Via parkeer-app of -automaat voor verkeerd gebied betaald: 2
Overig: 49

In totaal 265 gedupeerden

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938