Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kroegen voelen daling aantal Britse toeristen in portemonnee: "We hebben ze nodig"

13 november 2023, 07.00 uur · Door AT5

Het verschil in het aantal Britse toeristen in de binnenstad is volgens zowel ondernemers als bewoners goed merkbaar. Café-eigenaren zijn er niet blij mee. 

De oorzaak van het wegblijven van de toeristen is vermoedelijk de stay away-campagne van de gemeente. Het aantal Britse toeristen zou volgens Engelse media ten opzichte van de jaren ervoor inmiddels met 20 procent gedaald zijn. "Er komen steeds minder Engelse toeristen", zegt Wil Möller van Café Zeevaart. "En wij worden dus gestraft omdat de Engelse toeristen voor overlast zorgen. Maar het zijn niet alleen de Engelsen, het is gewoon het geheel."

Quote

"Het gaat meer om eten en drinken, dan gewoon lekker de kroeg in en dronken worden"

Rina Jongebloet, Café Emmelot

"We hebben de Britten gewoon nodig", zegt Rina Jongebloet van Café Emmelot. "We hebben nu meer de stelletjes. En ze zijn rustig. Het gaat meer om eten en drinken, dan gewoon lekker de kroeg in en dronken worden." En dat levert dus minder geld op. 

Veel bewoners zijn juist zeer over het lagere aantal Britse toeristen te spreken. "Het is een heel stuk prettiger wonen", zegt een van hen. "Het is deze zomer toch wat minder dan de jaren ervoor. Je merkt het meteen. De leefbaarheid in de buurt is toegenomen. Iedereen neemt dat waar en merkt dat."

Een paar Britse toeristen vinden het jammer dat het aantal toeristen is afgenomen. "Want het weerhoudt iedereen ervan om alle verschillende dingen te zien, alleen omdat er een paar zijn die zich niet kunnen gedragen."

Horeca-ondernemers moesten deze zomer ook al eerder de deuren sluiten om overlast door toeristen te verminderen. Ook geldt er een blowverbod op straat. Verder is de toeristenbelasting verhoogd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938