Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Liander spreekt wethouder tegen: "Drie windmolens hebben niks te maken met woningbouw"

16 november 2023, 15.40 uur · Aangepast 16 november 2023, 16.33 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het is niet zo dat het schrappen van de drie windmolens bij de Noorder IJplas in Noord leidt tot de komst van minder woningen. Dat laat netbeheerder Liander desgevraagd weten. 

Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) zei vanmorgen tijdens een commissievergadering in de Stopera dat het wegvallen van de drie windmolenlocaties 'best vergaande consequenties' kan hebben omdat Liander op die windmolens gerekend zou hebben. "Bijvoorbeeld voor de woningbouw", zei ze tegen raadsleden.

Quote

"We hebben niet helemaal scherp wat ze bedoeld heeft"

Woordvoerder Liander

Liander ontkent dit. "We hebben niet helemaal scherp wat ze bedoeld heeft", zegt een woordvoerder van de netbeheerder tegen AT5. "Dat drie windmolens er niet komen, betekent niks voor de woningbouw."

De woordvoerder benadrukt dat het opwekken en gebruiken van elektriciteit helemaal gescheiden is. "Het komt bij een elektriciteitsstation binnen, dus dan komt het ergens anders vandaan." Volgens hem is er vooralsnog genoeg capaciteit voor de geplande woningbouw. 

Quote

"We gaan informatie ophalen bij diverse betrokken organisaties, waaronder vanzelfsprekend Liander"

Woordvoerder wethouder Zita Pels

Een woordvoerder van Pels benadrukt dat de wethouder het als een mogelijk scenario noemde en niet als een feit. Hij zegt dat er later nog informatie opgehaald wordt 'bij diverse betrokken organisaties, waaronder vanzelfsprekend Liander'. De wethouder had het scenario dat ze vanmorgen noemde dus niet vooraf besproken met de netbeheerder. 

De gemeente is al jaren bezig met de mogelijke komst van windmolens bij de Noorder IJplas. Tot grote frustratie van Pels stak de Provinciale Staten daar deze week een stokje voor. 

Volledige reactie woordvoerder wethouder Zita Pels (Duurzaamheid):

"In de raadscommissie heeft de wethouder aangegeven de mogelijke gevolgen van het besluit van de provincie in kaart te brengen, waaronder die voor de woningbouwproductie. Daarvoor gaan we informatie ophalen bij diverse betrokken organisaties, waaronder vanzelfsprekend Liander. We zullen op korte termijn de raad informeren over de uitkomsten van deze inventarisatie."

De VVD heeft aangegeven aankomende raadsvergadering opheldering te willen over de uitspraken van de wethouder vanmorgen. De woordvoerder van Pels zegt dat het niet om 'tegenspreken' door Liander gaat, maar dat de wethouder vanmorgen enkel noemde wat ze ging onderzoeken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938