Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder: "Schrappen windmolens Noorder IJplas kan gevolgen hebben voor woningbouw"

16 november 2023, 09.47 uur · Aangepast 16 november 2023, 21.56 uur · Door Stefan Bunschoten

Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) zegt dat het schrappen van de locaties voor windmolens bij de Noorder IJplas in Noord ertoe kan leiden dat er minder woningen gebouwd kunnen worden. Dat zou komen omdat netbeheerder Liander op de stroom van de windmolens rekent. 

Dat zei Pels vanmorgen tijdens een commissievergadering in de Stopera na een vraag van raadslid Imane Nadif (GroenLinks). Het raadslid vroeg haar wat de gevolgen zijn voor de stad.

Heel veel ruimte

Pels antwoordde dat er in de stad nog genoeg ruimte is om energie op te wekken en dat Liander twee weken geleden juist opriep om te kijken naar extra manieren om dat te doen. "Er is heel veel ruimte op het net voor en dan kunnen we de vraag beter bedienen."

Het afwijzen van de windmolenlocaties door de Provinciale Staten van Noord-Holland kan daarmee volgens haar 'best vergaande' consequenties hebben. "Bijvoorbeeld voor de woningbouw. Want Liander had ook gewoon gerekend op de toevoeging van deze drie windmolens."

Quote

"Het zou heel goed effect kunnen hebben op woningbouw in Zaanstad en Oostzaan"

Zita Pels, wethouder Duurzaamheid

Daarnaast noemde Pels de uitbreiding van bedrijven en het vergroenen van bedrijven. "En het is een beetje dubbel, maar het zou heel goed effect kunnen hebben op woningbouw in Zaanstad en Oostzaan. Daar wordt het station verzwaard."

"Dat maakt dat het vele consequenties kent, naast het klimaat", stelde Pels. Ze noemde het eerder al 'onbehoorlijk en onbegrijpelijk' en zei tegen AT5 dat andere 'minder ideale locaties' nu aan bod kunnen komen. Pels zei de raadsleden vanmorgen dat ze later met een brief komt waarin ze alle consequenties op een rij zet. 

Update 15.50 uur:

Netbeheerder Liander zegt dat het wegvallen van de windmolens geen gevolgen heeft voor de bouw van nieuwe woningen. "Dat drie windmolens er niet komen, betekent niks voor de woningbouw."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938