Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen windmolens bij de Noorder IJplas, wat nu? "Minder ideale plekken komen nu ook aan bod"

16 november 2023, 07.00 uur · Door Jesler Bos

Er komen geen windmolens rondom de Noorder IJplas door een negatief besluit van de Provinciale Staten afgelopen maandag. En terwijl omwonenden feest vierden, heerst er grote teleurstelling bij de wethouder van Duurzaamheid Zita Pels (GroenLinks). Volgens haar komen minder ideale locaties nu ook aan bod.

AT5

De windmolens moesten 20.000 Amsterdamse huishoudens van stroom gaan voorzien. Wethouder Zita Pels noemt het besluit van de Provinciale Staten om tegen te stemmen dan ook onbehoorlijk en onbegrijpelijk. "Het is vooral een klap voor de klimaatcrisis en de mensen die zich daar zorgen om maken. Ik stond met tienduizenden mensen bij de klimaatmars afgelopen zondag, iedereen vraagt om actie. Dan vind ik dat we het lef moeten tonen om stappen te zetten", aldus Pels. 

Verantwoordelijkheid nemen 

De discussie of windmolens in een stad als Amsterdam wel passen, speelt al jaren. Maar de wethouder vindt die discussie overbodig. Zij geeft stellig aan ook haar verantwoordelijkheid in de klimaattransitie te willen nemen. "Waarom in Amsterdam? Dat vraagt iedereen zich af, maar mensen in de gemeente Hollands Kroon waren ook ontzettend boos dat daar windmolens kwamen. Wij hebben de ambitie uitgesproken, om ons eigen aandeel te willen nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Ook als grote stad. Dat is niet te ambitieus", aldus Pels. 

AT5

De gemeente gaat kijken naar nieuwe mogelijke locaties, waar ze begin 2024 op terug willen komen. Maar door het dwarsbomen van de provincie is het wel de vraag of windmolens rondom de stad nog wel haalbaar zijn. 

Quote

"Als het een onbehoorlijk besluit is, kan je daar bezwaar tegen indienen"

Zita Pels, wethouder Duurzaamheid

"Als de provincie in onze ogen een goede plek afwijst, dan betekent dat er minder ideale plekken aan bod gaan komen", vertelt Pels. Toch acht planoloog Mendel Giezen dat lastiger. "Ik denk dat het momenteel heel moeilijk is met het huidige politieke klimaat", vertelt hij.

Toch zijn er volgens hem nog wel opties: "Het is nog niet door de rechter tegengehouden. Dat zie je soms wel bij andere projecten zoals vliegvelden. Dat het dan door de Raad van State wordt tegengehouden. Een andere optie is om naar energievoorzieningen te kijken buiten de stad", vertelt hij. 

Maar dat laatste is voor wethouder Pels geen optie. Of de zaak dus ook echt tot de rechter zal komen, moet nog blijken. De gemeente laat wel weten nog stevig in gesprek te willen gaan met de provincie.

Ook kan het zijn dat de initiatiefnemers van het project nog bezwaar indienen. "Dat is misschien verwarrend voor bewoners, maar als het een onbehoorlijk besluit is, dan kan je daar bezwaar tegen indienen en het lijkt mij ook heel logisch dat ze dat doen", aldus Pels. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938