Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

ProRail onderschatte grote treinstoring waarbij Harry Styles-bezoekers strandden

20 november 2023, 15.21 uur · Aangepast 20 november 2023, 15.37 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

De storing die de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail begin juni platlegde, werd in eerste instantie ten onrechte gezien als een probleem dat snel opgelost kon worden. Dat is een van de conclusies die ProRail en de NS trekken in een onderzoek naar de gang van zaken die avond.

Nadat de verkeersleidingspost uitviel, werd meerdere keren geprobeerd om de systemen snel te herstarten. "De prognoses voor herstel van de storing en het kunnen hervatten van de treindienst werden gedurende de avond enkele malen bijgesteld", schrijft ProRail. "De overtuiging was dat het ging om een reguliere storing die snel kon worden opgelost."

De zogeheten crisismanagementorganisatie van ProRail kwam daardoor pas laat bij elkaar. Ook liet het advies van NS om zelf alternatief vervoer te regelen op zich wachten en werd laat gestart met het regelen van opvang. Bij de Johan Cruijff Arena kwamen vele tienduizenden bezoekers van het concert van Harry Styles die met de trein naar huis wilden in de problemen. Een deel kon ook op andere manieren niet naar huis en moest in de Ziggo Dome overnachten.

Quote

"Door verkeerde prognoses kregen reizigers onterecht de indruk dat er weer treinen zouden rijden"

ProRail

Verder stond in de reisplanner verkeerde informatie door de koppeling met het verkeersleidingsondersteuningssysteem. ProRail: "Door deze koppeling en verkeerde prognoses kregen reizigers bij het raadplegen van de reisplanner onterecht de indruk dat er weer treinen zouden rijden."

Vierduizend reizigers

Uiteindelijk werd de verkeersleidingspost in Utrecht gebruikt, maar pas om maandagochtend 9.00 uur kon het treinverkeer opgestart worden. Volgens ProRail strandden ongeveer vierduizend reizigers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en op Schiphol.

Volgens de spoorbeheerder kan een nieuwe storing in de toekomst nooit volledig worden uitgesloten, maar is er wel betere monitoringssoftware  aangeschaft om de storingen eerder op te merken. Ook zou ervoor gezorgd worden dat het reisinformatiesysteem straks wel aangepast kan worden, zodat reizigers sneller doorhebben dat ze niet meer met de trein kunnen.

Om reizigers toch nog te informeren, werd die zondagavond de tekst 'geen treinverkeer mogelijk, zoek alternatief vervoer' geplaatst. Toen kwam die informatie alleen al te laat voor de concertbezoekers:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938