Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Jonge kandidaat-Kamerleden tegenover elkaar in studentendebat: "Representatie is belangrijk"

21 november 2023, 07.07 uur · Aangepast 21 november 2023, 07.54 uur · Door Quirien Euwe

In de Zuiderkerk werd gisteravond een bijzonder verkiezingsdebat georganiseerd. Niet de inmiddels bekende politieke kopstukken, maar zeven jonge kandidaat-Kamerleden gingen de verbale strijd met elkaar aan. Tijdens het Amsterdams studentendebat ging het vooral over onderwerpen die studenten belangrijk vinden.

AT5

"Het klimaat en wonen vind ik belangrijk", zegt een van de studenten in de zaal. Een ander: "Migratie vind ik belangrijk, maar natuurlijk wil ik ook dat ik op kamers kan." Om het over deze onderwerpen te hebben zijn maandagavond dus jonge politici uitgenodigd. In principe van de partijen GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD, NSC, Volt, D66 en ChristenUnie, maar de VVD is verhinderd en wordt daarom vervangen door JA21.

Jonge politici

"Je kiest wel de kandidaat-Kamerleden uit die net wat meer hebben met de thema's die er besproken worden en zich gewoon kunnen inleven in de doelgroep", licht Cheyenne Fiene de jonge leeftijd van de aanwezige politici toe. Fiene is bestuurslid van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. Die club organiseert het debat samen met de ASVA Studentenvakbond en Room for Discussion. 

Een van de politici die vanavond in debat gaat, is de 25-jarige Habtamu de Hoop van de PvdA. Als enige van de zeven is hij nu al Kamerlid. "Heel veel jonge mensen weten nog niet wat ze gaan stemmen", zegt De Hoop. "Het ligt zo dicht bij elkaar, dat ik uiteindelijk denk dat jongeren kunnen bepalen welke kant dit land opgaat."

Geen vrouwen

Mede doordat Claire Martens van de VVD dus verhinderd is, staan er maandagavond alleen maar mannen op het podium, iets wat sommige bezoekers jammer zeggen te vinden. Ander puntje van kritiek van de gasten is de afwezigheid van BIJ1, tijdens de gemeenteraadsverkiezing nog de nummer vijf in de stad en bovendien populair onder studenten. 

"Dat zij er niet bij zijn is niet uit ideologische overwegingen", legt Fiene uit. "Maar BIJ1 peilt landelijk op nul zetels, dus daarom zijn wij voor de wat grotere linkse partijen gegaan." 

De verkiezingen zijn morgen. Vanaf 07.30 uur kun je naar de stembus 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938