Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Zo'n 1250 Amsterdammers kregen geen stempas: "Waardeloos, wilde graag m'n stem uitbrengen"

21 november 2023, 18.00 uur · Aangepast 21 november 2023, 21.19 uur · Door Emma Vos & Dominique Pilkes

Op de Boeninlaan en Barbusselaan in Zuidoost ontving bijna niemand een stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen van morgen, net als zeker 1250 andere Amsterdammers. Tot vandaag 12.00 uur konden Amsterdammers bij hun stadsdeelkantoor alsnog een stempas aanvragen: "Ik heb daar gisteren twee uur gewacht."

Deze week belde een oplettende bewoner van de Boeninlaan naar AT5 omdat op haar adres geen stempassen waren binnengekomen. Ook haar buren en haar broer die op de Barbusselaan woont, ontvingen geen stempas. Zij waren nog op tijd om naar het stadsdeelkantoor te gaan en daar met hun identiteitsbewijs een pas op te halen. Voor sommige bewoners kwam dat besef te laat.

Kandidatenlijst

Wel ontvingen bewoners gisteren een kandidatenlijst en dat zorgde voor verwarring. Meerdere bewoners dachten eindelijk hun stempas binnen te hebben. Een bewoner kwam er vandaag om 11.15 uur achter dat dat dus niet zo was: "Nee, nu ga ik het niet meer ophalen. Ik heb netjes melding gedaan vier dagen geleden en ik dacht dat dit m'n stempas was. Wel waardeloos, ik wilde graag m'n stem uitbrengen." 

De gemeente en PostNL geven aan dat mensen een melding moeten maken als ze geen pas hebben ontvangen. De gemeente verspreidde in totaal 598.610 stempassen en kreeg meerdere meldingen over niet ontvangen stempassen van bewoners. Op basis van die meldingen schat de gemeente in dat er zo'n 1250 bewoners zijn die geen stempas kregen.

Geen melding

Het werkelijke aantal kan er dus van afwijken, zeker omdat de gemeente in een reactie stelt dat sommige bewoners in Zuidoost geen melding deden en dat er daardoor in hun gebied 'helaas geen actie' ondernomen kon worden. "Dat is heel vervelend voor deze bewoners."

Naar mensen die geen stempas of waarschijnlijk geen stempas kregen, heeft de gemeente afgelopen week een brief gestuurd waarin stond uitgelegd hoe zij een vervangende stempas konden aanvragen. De gemeente zegt het voorval te betreuren en zal met PostNL een evaluatie doen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938