Start van hoofdcontent

Zuidoost

nl

Waar moet de nieuwe OBA Next komen, in Kraaiennest of de Amsterdamse Poort?

5 december 2023, 07.00 uur · Aangepast 5 december 2023, 10.00 uur · Door Hedwig Goudsmit

De nieuwe OBA Next - een bibliotheek met extra aandacht voor talentontwikkeling en digitale vaardigheden - komt in Zuidoost. Maar op welke locatie in het stadsdeel, is nog de vraag. Bovendien zijn de meningen daarover verdeeld: de één vindt dat de bibliotheek in de Amsterdamse Poort moet komen, de ander ziet 'm liever bij het metrostation Kraaiennest.

Damian legt uit waar de OBA Next volgens hem moet komen - AT5

Damian Faber, van Stichting Hart voor de K-buurt, kijkt al uit naar het moment dat hij gebruik kan maken van de nieuwe OBA Next. Zelf maakt hij onder andere video's. "Ze willen er onder andere podcastruimtes en muziekstudio's in maken. Dat betekent dat ik verder kan met het ontwikkelen van mijn talenten, maar ook alle andere jongeren in Zuidoost."

Maar voordat de OBA er kan komen, moet er nog een locatie gekozen worden. Damian wil dat het in Kraaiennest komt. Het belangrijkste argument: bereikbaarheid. "Het zou nog geen minuut lopen zijn van de metro of de bus naar de bibliotheek." Volgens hem is de locatie in de Amsterdamse Poort veel minder goed bereikbaar.

Economisch belang

Daar is stadsdeelcommissielid Claudia Esajas (D66) het mee eens. Al zitten er volgens haar grotere voordelen aan een plek als het Anton de Komplein. Niet alleen is het een centrale plek in Zuidoost, zegt ze, "We verwachten ook dat de OBA veel bezoekers gaat trekken." Dat zal er volgens haar in resulteren dat er meer mensen gaan winkelen of gebruik gaan maken van de horeca in de Amsterdamse Poort. 

Claudia Esajas (D66) is voor een OBA Next op het Anton de Komplein - AT5

Volgens Damian moet de economie niet het uitgangspunt zijn voor het bepalen van de locatie. "Het belangrijkste zijn de mensen. Het gaat erom dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en kunnen leren."

Begin volgend jaar

Damian vertelt dat hij, samen met buurtgenoten, al meerdere keren heeft ingesproken bij de gemeente om hun wens duidelijk te maken. "Dat wordt ook gezien", zegt Esajas. De stadsdeelcommissie brengt een advies uit aan het dagelijks bestuur van Zuidoost, die op haar beurt weer een advies geeft aan het stadsbestuur. De voorkeurslocatie komt uiteindelijk bij het college terecht, die een beslissing maakt. Begin volgend jaar moet duidelijk worden welke buurt in Zuidoost een OBA Next krijgt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938