Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Het beste woningbouwproject van 2023: de genomineerden en de winnaar

7 december 2023, 16.00 uur · Aangepast 18 december 2023, 16.11 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Op 14 december zal bekend worden welke architect en opdrachtgever de Zuiderkerkprijs, voor het beste woningbouwproject, in ontvangst mogen nemen. Bouw Woon Leef stelt de genomineerden aan je voor.

AT5

Om te bepalen wie de prijs mee naar huis mag nemen, worden de projecten beoordeeld op verschillende  punten. Een jaarlijks wisselende jury heeft gekeken naar onderdelen als architectuur, stedenbouw, toepassing van en gebruikte materialen, functies van en in het gebouw, aanpasbaarheid en duurzaamheid. 

Op 14 december verschijnt ook het jaarlijkse projectenboek Gebouwd in Amsterdam. Daarin zijn alle woningen, kantoren en voorzieningen te vinden, die zijn opgeleverd in de stad tussen augustus 2022 en augustus 2023.

Daarnaast wordt op diezelfde dag de Geurt Brinkgreve Bokaal uitgereikt. Deze prijs gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject.

De Warren - Fotograaf: Jeroen Musch

De Warren

Een ander genomineerd project is De Warren, een collectief woongebouw op Centrumeiland. Het complex telt 36 appartementen voor sociale huur en middenhuur en het is de eerste zelfbouw wooncoöperatie in de stad.

Samen met de toekomstige bewoners is besloten dat 30% van het gebouw uit collectieve ruimtes bestaat. Voorbeelden hiervan zijn een auditorium, een kinderspeelkamer, een muziekstudio en een dakterras. Verder bestaat het gebouw uit verschillende recyclede en duurzame materialen.

Jonas - Fotograaf: Sebastian van Damme

Jonas

Aan de haven van IJburg staat Jonas: een gebouw met 190 middeldure huurwoningen en 83 koopwoningen.  Ook bij Jonas is er een focus op wonen in een gemeenschap. Zo is er een community manager aanwezig die hulp kan bieden bij bijvoorbeeld het reserveren van een logeerkamer, de yogaruimte of een deelauto. Naast collectieve ruimtes zijn er ook plekken voor duurzame ondernemers beschikbaar voor verhuur.

Het gebouw is bekleed met donkergekleurd zink en binnenin het gebouw zijn verschillende houtconstructies te vinden. Verder heeft het gebouw de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering voor het interieur ontvangen.

Juf Nienke - Fotograaf: Stijn Poelstra

Juf Nienke

Alle genomineerden van de Zuiderkerkprijs dit jaar zijn te vinden op IJburg. Zo ook het project Juf Nienke. Het houten gebouw is circulair, modulair en natuurinclusief ontworpen, met een merendeel van natuurlijk en gerecyclede materialen. Er zijn 61 woningen te vinden, waarvan de helft is bestemd voor leraren, agenten en zorgmedewerkers.

Het complex bestaat uit vijf lagen, samen 15 meter hoog, van gestapelde houten modules op een betonnen constructie. Juf Nienke heeft onder andere een gemeenschappelijke binnentuin en een fitness-studio.  Daarnaast zijn er plannen voor een kinderdagverblijf.

De winnaar van Zuiderkerkprijs 2023 is Jonas

Uit het juryrapport:
‘Jonas is een woongebouw waar alles samenkomt: elegante architectuur, mooie buitenruimtes, een prachtig interieur, veel collectieve voorzieningen én fijne woningen. De jury vindt het bijzonder knap hoe Orange Architects dit ‘superblok’ op een elegante manier heeft vormgegeven. Dit is niet de zoveelste doos met woningen, maar een fraai geplooid bouwwerk op een landtong. Bijna als een sculptuur, en tegelijkertijd ingetogen. Daardoor krijgt het vrij lange gebouw een vriendelijke uitstraling, passend bij de schaal van IJburg. Dit project geeft de jury meteen een wauw-gevoel. En dat gevoel gaat gedurende het bezoek ook niet meer weg. Jonas blijft telkens weer verrassen.’

 

Quote

"Dit project geeft de jury meteen een wauw-gevoel. En dat gevoel gaat gedurende het bezoek ook niet meer weg. Jonas blijft telkens weer verrassen."

uit het Juryrapport Zuiderkerkprijs 2023

Iedereen een Huis

Meer verhalen horen over wonen in de stad? Bekijk dan de laatste Bouw Woon Leef docu over plaatsmaken op de woningmarkt: Iedereen een Huis.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.