Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Met GroenLinks en Denk op de 30 km/u-wegen: "Je moet wel je hoofd erbij houden"

8 december 2023, 21.00 uur · Aangepast 9 december 2023, 14.06 uur · Door Stefan Bunschoten

Voor de een was het een mooie dag, maar de ander vond het maar lastig. GroenLinks-fractievoorzitter Zeeger Ernsting en Denk-fractievoorzitter Sheher Khan testten vanmorgen, op verzoek van AT5, de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer in Nieuw-West.

Ernsting diende jaren geleden al een voorstel in om de maximumsnelheid in de stad omlaag te brengen. Hij is tevreden met de aanpassingen die vannacht gedaan werden. "Het is lekker langzaam", vertelt het raadslid terwijl hij in een auto van AT5 op de Slotermeerlaan rijdt. "Je voelt je veel rustiger en hebt veel tijd om bijvoorbeeld op die fietser te letten."

Quote

"Ik had het gevoel dat ik hier topsport aan het bedrijven ben"

Sheher Khan, Denk

Khan denkt er dus heel anders over. "Het is ook heel goed kijken naar de borden. Ik had het gevoel dat ik hier topsport aan het bedrijven ben. Want je moet elke keer opletten, hoe hard mag ik hier nu rijden." Helemaal tijdens het luisteren naar muziek is dat volgens hem ingewikkeld. Ernsting denkt dat automobilisten vooral nog even moeten wennen en heeft ook een advies voor Khan: "Je moet wel je hoofd erbij houden."

De GroenLinkser wijst er, net als D66-wethouder Melanie van der Horst (Verkeer), op dat een snelheid van 30 kilometer per uur veiliger is. "In Nieuw-West zijn er wel een paar heftige ongevallen gebeurd met voetgangers en fietsers die oversteken, waarbij de impact van zo'n zwaar voertuig kan met 50 kilometer per uur meteen dodelijke gevolgen kan hebben."

Quote

"Zo'n zwaar voertuig kan met 50 kilometer per uur meteen dodelijke gevolgen hebben"

Zeeger Ernsting, GroenLinks

Khan erkent dat, maar hij vindt dat miljoenen die de snelheidsaanpassing kostte gebruikt hadden moeten worden om gevaarlijke kruispunten aan te pakken. Bovendien vindt hij dat de wegen met vrijliggende fietspaden ernaast veilig genoeg zijn voor 50 kilometer per uur. Het Denk-raadslid spreekt van schijnveiligheid. "Dit is een lastige dag, ik hoop dat mensen eraan zullen wennen. Maar ik denk dat veel mensen wel zoiets hebben, is dit nou echt nodig geweest?"

Ernsting wil juist verder gaan. Hij ziet het liefst de nieuwe maximumsnelheid ook op de Wibautstraat en Weesperstraat, waar deze zomer nog een proef met een knip plaatsvond. De resultaten van die proef worden begin volgend jaar besproken en in 2024 zal waarschijnlijk ook blijken wat de wethouder met de straat wil doen. 

Sleep het witte bolletje heen en weer om te zien hoe de wegen zijn aangepast:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938