Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verkeerswethouder over drukte: "Het past niet meer, niet iedereen kan hier rijden"

7 april 2023, 07.00 uur · Aangepast 7 april 2023, 07.14 uur · Door Stefan Bunschoten

Verkeerswethouder Melanie van der Horst is geschrokken van de files die zijn ontstaan na het sluiten van de Oostertoegang, maar ze gaat toch door met het autoluw maken van de stad. AT5 fietst met haar een stukje door het centrum, waar volgens haar nog steeds te veel verkeer rijdt. 

Volgens Van der Horst werd de gemeente verrast door de hoeveelheid automobilisten die de omrijroute, de nabijgelegen de De Ruijterkade, gebruikten. "Dus ja, dit is anders ingeschat dan wat er nu ter plaatse gebeurt." Om de verkeerschaos te verminderen wordt brug die vanaf het centrum naar de Oostertoegang gaat afgesloten, zodat alleen bestemmingsverkeer vanaf de andere kant het Oosterdokseiland op kan.

Quote

"Je kunt je afvragen of het normaal is dat je hier, helemaal midden in de stad, met de auto moet rijden"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

De wethouder vindt dat er nog teveel verkeer door het centrum rijdt. "Je kunt je afvragen of het normaal is dat je hier, helemaal midden in de stad met de auto moet rijden", vertelt ze terwijl ze over het Damrak fietst. "Terwijl er een metro onderdoor gaat. Het past gewoon niet meer. Niet iedereen kan hier rijden."

Afgelopen woensdag blokkeerden vele tientallen taxichauffeurs de Michiel de Ruijtertunnel en later de Prins Hendrikkade. Ze zeggen dat ze hun werk niet meer kunnen doen door het vele omrijden. Van der Horst zegt al met hen in gesprek te zijn. 

Quote

"Ik vond het te ver gaan wat de taxichauffeurs woensdag deden"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

"Ik vond het woensdag ook te ver gaan wat ze deden", zegt Van der Horst. "Dat ze dan weer gaan demonstreren om met mij in gesprek te willen. Terwijl ik eigenlijk al met ze in gesprek ben." Ze wil dat gesprek wel voortzetten, omdat taxichauffeurs volgens haar belangrijk zijn voor de stad. "Dus we moeten kijken hoe we het voor alle partijen werkbaar kunnen maken. Tegelijkertijd hebben we wel gewoon een probleem met drukte in de stad, dus dat we daar soms dingen aan doen, dat moet tot begrip leiden."

Weesperstraat ook dicht

Deze zomer komt er nog een afsluiting in de stad bij. De Weesperstraat zal zes weken lang tussen zes uur in de ochtend en elf uur in de avond met slagbomen afgesloten zijn, waardoor verkeer die route niet meer kan gebruiken om via de Amstel naar de Dam te rijden. Dat betekent dus dat er nog een route afvalt om het centrum in of uit te komen. 

Quote

"Het zal ongetwijfeld zo zijn dat je in het begin even andere routes zal moeten zoeken"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

Volgens Van der Horst gaat de gemeente in die zes weken 'uittesten' wat het effect is van die sluiting. Ze verwacht dat de situatie niet hetzelfde zal zijn zoals die bij de Oostertoegang is. "Bij de Oostertoegang is het echt anders omdat je daar doorheen kan. Dus iedereen wil er toch doorheen. En komt dan met elkaar in de file. En hier wordt je omgeleid. En ja, het zal ongetwijfeld dat je in het begin even andere routes zal moeten zoeken. En dat is wat we gaan meenemen."

De gemeenteraad gaat over een aantal weken met de wethouder in debat over haar plan voor de tijdelijke afsluiting van de Weesperstraat.