Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overtreders nieuwe maximumsnelheid 30 km/u voorlopig niet snel bekeurd

6 december 2023, 07.42 uur · Aangepast 8 december 2023, 11.14 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Wie zich de komende maanden niet aan de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur houdt, zal waarschijnlijk niet snel bekeurd worden. De politie, het Openbaar Ministerie (OM)en de gemeente gaan de situatie eerst 'monitoren'. 

Dat laten de politie, OM en gemeente desgevraagd weten aan AT5. De nieuwe maximumsnelheid gaat aanstaande vrijdag in op een groot deel van de straten in de stad, zoals de Mauritskade, Hoofdweg en Middenweg. Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) liet eerder dit jaar weten dat de flitspalen en radarauto's voor de handhaving 'in beeld' zijn. 

Volgens een politiewoordvoerder vinden er 'veelvuldig' gesprekken plaats over verkeershandhaving op snelheid. Ze stelt dat handhaving 'het sluitstuk' is en dat de gemeente eerst nog preventieve maatregelen neemt, zoals palen met smileys, het verwijderen van middenlijnen en het optisch versmallen van de weg.

Quote

"We kijken of er vaak te hard wordt gereden en er extra maatregelen genomen moeten worden"

Woordvoerder politie

"Na de invoering monitoren we enkele maanden - samen met de gemeente en het OM - de snelheid, eventuele incidenten en de veiligheidsrisico's", zegt de politiewoordvoerder. "Op basis daarvan kijken we of er op risicovolle plekken waar vaak te hard wordt gereden extra maatregelen genomen moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting van de weg of de nodige handhaving, zoals een flexflitser of snelheidscontroles. Daar gaan we nu niet op vooruit lopen."

Incidenteel

Een woordvoerder van het zogeheten Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (Parket CVOM) zegt dat agenten ook op de 30 kilometer per uur-wegen boetes voor snelheidsovertredingen kunnen geven als ze achter snelheidsovertreders rijden en zelf een geijkte snelheidsmeter hebben. Dat gebeurt incidenteel al op andere wegen en 'zal dan niet anders zijn', maar niet vaak voorkomen.

Tegelijkertijd vindt het OM het wel belangrijk dat de weginrichting 'geloofwaardig' en 'passend' is bij de verlaagde maximumsnelheid. Dat is ook juridisch belangrijk, want iemand die bekeurd is kan naar de rechter stappen en de rechter kan een streep door de boete zetten als hij vindt dat de weg uitnodigt om harder te rijden. 

Bijna een unicum

De woordvoerder van het OM denkt dat handhaving vooral via een lasergun of radarauto plaats gaat vinden, maar dat zal dus pas na een aantal maanden op vooraf besproken locaties plaatsvinden. Mocht er daarnaast dan inderdaad een (flex)flitspaal komen, dan zal dat bijna een unicum zijn. Alleen in Den Haag stond er dit jaar een vanwege een tijdelijke snelheidsverlaging naar 30 kilometer per uur bij wegwerkzaamheden. Die flexflitspaal is daar inmiddels ook weg. 

Quote

"Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk boetes te geven, het gaat om de verkeersveiligheid"

Woordvoerder Openbaar Ministerie

Ze benadrukt dat weggebruikers eerst de gelegenheid moeten krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. "Het doel is dat ze hun gedrag aanpassen. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk boetes te geven, het gaat om de verkeersveiligheid", aldus de woordvoerder van het OM. Het is niet uitgesloten dat agenten de komende maanden wel al met een lasergun de snelheid gaan meten, maar dat zal dan gebeuren om te zien op welke plekken er vaak te hard wordt gereden. 

De nieuwe maximumsnelheid staat op 4500 borden. Daar zitten nu nog stickers op, maar die worden in de nacht van donderdag 7 december op vrijdag 8 december weggehaald. De gemeente haalt volgend jaar markeringen weg op de 30 kilometer per uur-wegen, in de hoop dat de nieuwe maximumsnelheid daar geloofwaardig genoeg is. Op een paar plekken worden daarnaast 'kleine aanvullende infrastructurele maatregelen' genomen, ook wordt de afstelling van 170 verkeerslichten aangepast.

Voorbereiding duurde al paar jaar

Toenmalig verkeerswethouder Egbert de Vries kondigde in 2021 al aan dat de maximumsnelheid op een groot deel van de Amsterdamse wegen dit jaar naar 30 kilometer per uur zou gaan. Eerder had GroenLinks al een voorstel daarvoor ingediend.

De Vries stelde dat de snelheidsverlaging goed is voor de verkeersveiligheid. De gemeente verwees daarbij naar de Verenigde Naties, die stelden dat een verlaging van de snelheid naar 30 km/u het aantal verkeersdoden moet halveren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938