Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vanaf 8 december maximaal 30 kilometer per uur op meeste plekken in de stad

28 september 2023, 17.30 uur · Aangepast 28 september 2023, 19.23 uur · Door AT5

De gemeente gaat vanaf 8 december de maximumsnelheid op de meeste plekken in de stad verlagen naar 30 kilometer per uur. Hiermee wil de gemeente de wegen veiliger en stiller maken. De plannen waren al langer bekend, maar een exacte datum nog niet.

In een raadsbrief laat verkeerswethouder Van der Horst vandaag weten dat de verlaging van de maximumsnelheid op 8 december ingaat.

Met de snelheidsverlaging wil de gemeente het aantal ongevallen in de stad terugdringen en de verkeersveiligheid verhogen. De gemeente verwacht dat er met 30 kilometer per uur 20 tot 30 procent minder ongevallen plaatsvinden.

Megaoperatie 

Bij de snelheidswijziging komt veel voorbereidingswerk kijken. Zo moeten stoplichten, borden en lijnen op de weg worden aangepast, zodat de wegen voldoen aan de eisen die bij een 30 km-weg horen. 

Vanaf oktober begint de gemeente daarom al met het plaatsen van 4900 borden. De snelheidsborden zijn dan nog bestickerd met de mededeling ‘vanaf 8 december 30km/u’, zo meldt Van der Horst. Daarnaast start de gemeente in oktober met het belijnen van de 50 km/u-wegen en de aanpassingen voor de extra vrijliggende OV-banen. Zo kan het openbaar vervoer op een aantal plekken 50 km/u blijven rijden. 

Zorgen

Eerder uitte brandweercommandant Tijs van Lieshout in AT5's Park Politiek zijn zorgen over de nieuwe maximumsnelheid. Hoewel nood- en hulpdiensten zijn vrijgesteld voor de maximumsnelheid vreest hij voor langere aanrijtijden.

Op deze kaart van de gemeente kun je zien voor welke wegen de snelheidsverlaging geldt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938