Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Handhavers mogen verdachten nu zelf naar politiebureau brengen

10 december 2023, 18.54 uur · Aangepast 10 december 2023, 19.07 uur · Door AT5

Handhavers die een verdachte hebben opgepakt hoeven niet meer de politie in te schakelen voor het vervoer naar een cel. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dit jaar besloten nadat er met de nieuwe manier van vervoeren geëxperimenteerd is. 

AT5 / Luuk Koenen

Sinds begin deze maand worden door handhavers aangehouden verdachten in auto's van handhaving naar een politiebureau of cellencomplex gebracht. Die taak lag voorheen alleen bij de politie. Het gaat dan wel om (vermoedelijk) ongevaarlijke verdachten. Mocht een verdachte wel gevaarlijk lijken, dan schakelen de boa's alsnog de politie in. 

Tussen 3 oktober 2022 en 3 april 2023 is er in de stadsdelen Centrum en Oost getest met de nieuwe werkwijze. In deze periode zijn 96 arrestanten door handhaving naar een cellencomplex gebracht. 

Quote

"De opkomsttijd is gemiddeld vier minuten. Dit is veel sneller dan voor de pilot"

Femke Halsema, burgemeester

"De evaluatie laat positieve resultaten zien", schrijft burgemeester Halsema in een brief die volgende week besproken wordt tijdens een commissievergadering in de Stopera. "De opkomsttijd is gemiddeld vier minuten. Dit is veel sneller dan voor de pilot. Het werk van de boa's is door de korte opkomsttijd veiliger en effectiever geworden."

Ook noemt Halsema het positief dat handhaving minder afhankelijk van de politie is en dat de politie zelf een groot deel van de arrestanten niet meer hoeft te vervoeren. De gemeente schreef eerder al dat het vervoer volgens de zogeheten Beleidsregels boa toegestaan is. Daarin staat namelijk: 'de boa moet zelf verdachten kunnen aanhouden en overbrengen naar een plaats van verhoor'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938