Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dam afgesloten en saluutschoten wegens komst president Zuid-Korea

11 december 2023, 12.55 uur · Aangepast 12 december 2023, 14.11 uur · Door AT5

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol brengt dinsdag en woensdag een staatsbezoek aan Nederland. Amsterdammers zullen daar waarschijnlijk vooral dinsdag wat van merken: de omgeving van de Dam is de hele ochtend en begin van de middag afgesloten voor verkeer. Ook kan het dat je 's ochtends een aantal harde knallen hoort: president Yoon wordt verwelkomd met 21 saluutschoten.

Die schoten worden dinsdag om 10.03 uur afgevuurd vanaf het Marineterrein. Er wordt alleen geschoten met kruit, oftwel losse flodders. Het schieten duurt zo'n twee minuten en zal in een groot deel van de stad te horen zijn. Alleen staatshoofden krijgen zo'n welkom. De laatste keer dat dat gebeurde was vanwege een bezoek van de Franse president Macron. 

Daan Detmar

 

Dam hele ochtend afgesloten

Verder is er dinsdagochtend een welkomstceremonie voor president Yoon en zijn vrouw Kim Keon Hee in het Paleis op de Dam. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvangen Yoon en zijn vrouw in het paleis, waar het Koreaanse paar de nacht van dinsdag op woensdag zal doorbrengen. Daarna speelt de Marinierskapel op de Dam de volksliederen van Nederland en Zuid-Korea. Ook legt Yoon een krans bij het monument op de Dam.

 

Vanwege de plechtigheden op en rond de Dam, is de omgeving van het plein dinsdag van 08.00 uur tot ongeveer 13.00 uur afgesloten van het paleis tot achter het Nationaal Monument. Dat gebied is dan alleen toegankelijk voor genodigden en leden van de organisatie. Publiek is niet welkom. Voetgangers kunnen om het gebied heenlopen, ook blijven alle winkels en horeca bereikbaar. Het afzetten van de Dam heeft vanzelfsprekend wel de nodige gevolgen voor het verkeer. 

Wat je dinsdag kunt merken van het bezoek van president Yoon aan Amsterdam:

Afsluitingen straten en parkeergarages van 08.00 uur tot 13.00 uur: 

-De doorgaande route vanaf het Mr. Visserplein-Amstel-Rokin-Dam-Damrak is afgesloten voor autoverkeer.
-De Damstraat, vanaf de Oudezijds Voorburgwal tot de Dam, is afgesloten voor autoverkeer
-De Paleisstraat is afgesloten voor auto- en fietsverkeer.
-Fietsverkeer kan niet over de Dam. Je kunt omfietsen via de verbinding Warmoesstraat - Nes - Wijde Lombardsteeg.
-De parkeergarages van de Bijenkorf, Hotel Krasnapolsky en Rokin zijn niet beschikbaar voor in- en uitrijden.

Omleiding tramverkeer:

-De tramlijnen 4 en 14 worden vanaf 08.30 uur tot ongeveer 13.00 uur omgeleid of ingekort. De meest actuele informatie vind je op de site van het gvb.

Gevolgen voor (brom)fietsers:

-Op dinsdag 12 december vanaf 06.00 uur worden op de Dam geparkeerde (brom)fietsen uit het veiligheidsgebied verwijderd. Verwijderde fietsen gaan naar het Fietsdepot. De fietsenstallingen Beursplein en Rokin blijven gewoon bereikbaar.

Dinsdagmiddag en woensdag bezoekt de Zuid-Koreaanse president andere plekken in het land. Zo gaat hij dinsdagmiddag langs bij chipfabrikant ASML in Veldhoven, waar hij in gesprek gaat met CEO’s uit de hightechsector. Woensdag luncht hij met demissionair premier Rutte en gaat hij naar het Mauritshuis in Den Haag. 

Optreden in AFAS Live

Daarna komt hij weer terug naar Amsterdam voor een ontmoeting met Nederlandse veteranen die begin jaren vijftig meevochten in de Korea-oorlog. Het bezoek van Yoon wordt afgesloten met een zogenaamde 'contraprestatie'. Dat houdt in dat de Koreanen iets teruggeven aan Nederland. De koning en koningin kunnen in AFAS Live genieten van een klassieke Koreaanse muziek- en dansvoorstelling. Ook hier is ander publiek niet welkom.

 

AT5

 

Een staatsbezoek als dit van het Koreaanse presidentiële paar heeft los van ceremonies en saluutschoten ook een diplomatieke functie. Zo worden ook de mogelijkheden tot verdere samenwerking tussen de landen onderzocht. Dan gaat het vooral om het maken van economische afspraken. Tijdens het bezoek van Yoon wordt bovendien stilgestaan bij de relatie tussen Nederland en de Republiek Korea. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het zittende staatshoofd van Zuid-Korea Nederland bezoekt.

Vanwege het staatsbezoek wordt de kerstboom op de Dam pas op 16 december geplaatst. Dat is later dan voorgaande jaren.