Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Griekse stadions maanden leeg, maar in A'dam zijn AEK-fans vooralsnog welkom voor Ajax-duel

12 december 2023, 09.11 uur · Aangepast 12 december 2023, 18.31 uur · Door Maarten Westerduin

Supporters van de Griekse voetbalclub AEK uit Athene zijn vooralsnog welkom voor het duel met Ajax deze week. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Halsema aan AT5. Donderdag spelen de twee ploegen in de Arena de laatste wedstrijd in de groepsfase van dat toernooi. In Griekenland blijven de stadions tot en met 9 februari leeg als maatregel tegen het oplaaiende supportersgeweld in dat land.

AT5

Volgens de burgemeester is er op dit moment geen indicatie dat de supporters die in Griekenland voor problemen zorgen afreizen naar Nederland. De Griekse regering greep gisteren in nadat het supportersgeweld daar de laatste weken is opgelaaid. Tot 12 februari zijn daar geen supporters welkom bij wedstrijden in de hoogste voetbalcompetitie.

"We zijn zoals altijd goed voorbereid", zegt een woordvoerder van de burgemeester. "Maar vooralsnog hebben we geen signalen dat de Griekse voetbalsupporters die meereizen uit zijn op problemen." De woordvoerder benadrukt dat de situatie kan veranderen als de driehoek (burgemeester, politie en OM) die signalen alsnog krijgt.

 

AT5

Verleden

De supportersgroepen kennen een gespannen verleden door de wedstrijd die Ajax in 2018 in Athene afwerkte. Supporters van de thuisclub gooiden toen een molotov-cocktail naar het uitvak. Eerder dit seizoen speelde Ajax ook al een uitwedstrijd tegen AEK Athene, die wedstrijd verliep zonder grote problemen.

Een eerdere thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille, een andere tegenstander in de groepsfase verliep wel onrustig. Franse autoriteiten besloten daarom vorige maand om supporters van Ajax niet welkom te heten bij de wedstrijd in Marseille.

Politiecapaciteit

Ook bij de Amsterdamse politie leeft het idee om supporters van clubs met een slechte reputatie niet meer welkom te heten. Volgens politiechef Frank Paauw is er heel veel inzet nodig om dat in goede banen te leiden. "Dat past op geen enkele manier in onze capaciteit", zei hij in oktober in WNL op Zondag. Volgens Paauw waren er tijdens de wedstrijd tegen Olympique Marseille 700 politieagenten nodig om 2500 uitsupporters van de binnenstad naar het stadion te loodsen.

Zowel Ajax, op dit moment hekkensluiter in de poule, als AEK zijn al uitgeschakeld in de Europa League. Donderdag vechten ze uit wie er nummer drie in de groep door mag naar de Conference League, het derde Europese clubtoernooi. Om te overwinteren moet Ajax winnen van AEK.

Een woordvoerder van de burgemeester laat in een toelichting weten dat de driehoek het besluit om uitsupporters toe te laten baseert op 'het meest actuele informatiebeeld van de politie'.

"Amsterdammers mogen van ons verwachten dat we zoals altijd zorgvuldig afwegen of de risico’s beheersbaar zijn op basis van feitelijke informatie", aldus de woordvoerder. Volgens de driehoek komt uit die informatie naar voren dat een groot deel van de fans die en kaartje hebben gekocht, niet tot de harde kern behoort, maar uit fans bestaat die in Nederland of omliggende landen wonen. 

De woordvoerder gaat ook in op vragen van AT5 over de uitspraken van politiechef Frank Paauw. "De politiechef hekelde vooral de vanzelfsprekendheid als het gaat om de inzet van politiecapaciteit rondom voetbalwedstrijden."

Volgens de driehoek heeft de politie zich voorbereid op 'eventueel gedoe tussen supporters'. "Dat geldt ook voor Ajax zelf. Het uiteindelijk doel is natuurlijk dat de overgrote groep supporters die zich gedragen veilig en ongestoord van het voetbal kan genieten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938